Na napade odgovarjajo z mavričnimi zastavami

“Na paradi so dobrodošli vsi, ki so prepričani, da je treba človekove in državljanske pravice varovati,” pravi Antonella Nicosia, predsednica tržaško-goriškega društva Arcigay Arcobaleno o prvi tržaški paradi ponosa, ki bo jutri predvidoma ob 15. uri krenila izpred železniške postaje na dolg pohod spomina in solidarnosti.

“Na napade odgovarjamo z mavričnimi zastavami, dialogom in 
strpnostjo,” pravi Antonella Nicosia, predsednica tržaško-goriškega društva Arcigay Arcobaleno pred jutrišnjo parado ponosa 
v Trstu.   Foto: STA
“Na napade odgovarjamo z mavričnimi zastavami, dialogom in strpnostjo,” pravi Antonella Nicosia, predsednica tržaško-goriškega društva Arcigay Arcobaleno pred jutrišnjo parado ponosa v Trstu.  Foto: STA

TRST > “Pravice namreč niso nikoli za vselej izborjene, vedno si je treba prizadevati za njihovo ohranitev. In to velja za vse, ne le za LGBT+ skupnost,” meni Antonella Nicosia, ki je na nedavni predstavitvi jasno in glasno povedala, da se ne menijo za napade. “Nanje odgovarjamo z mavričnimi zastavami, dialogom in strpnostjo.”

V newyorškem Greenwich Villageu so pred petdesetimi leti vzniknile demonstracije LGBT skupnosti proti policijski represiji, ki so se v zgodovino zapisale kot Stonewallski upor. Šlo je za prelomen dogodek, saj je pripeljal v organizirano gibanje gejev in lezbijk in v boj za pravice LGBT skupnosti v ZDA.

Pol stoletja zatem bo v Trstu prvič parada ponosa, žal pa ni mogoče reči, da je občinska uprava dogodek sprejela z odprtimi rokami, saj so upravitelji odločili, da paradi ne bodo dodelili pokroviteljstva (so pa ga zato dodelile občine Dolina, Milje, Zgonik, Ljubljana in še nekaj drugih). A nič zato: podporniki parade FVG Pride se bodo jutri vseeno zbrali ob 14.30 na Trgu Libertà, pred železniško postajo, od koder se bo pisana množica - prireditelji pričakujejo 7000 ljudi - podala na sprehod po tržaških ulicah, ki pa bo več kot samo brezskrbno pohajkovanje.

Parada se bo zaustavila na pomembnih točkah, ki so jih zaznamovali boleči zgodovinski trenutki. “Gre za kraje, ki so tudi naši. Za kraje, kjer se moramo zamisliti nad tem, kolikšne krutosti je zmožen človek,” pravi Nicosia. To so palača Rittmeyer, stavba konservatorija Tartini v Ulici Ghega, kjer so nacisti 23. aprila 1944 obesili kakih 50 talcev, Narodni dom v Ulici Filzi, ki so ga fašisti požgali 13. julija 1920, na Trgu Oberdan št. 6, kjer je bilo poveljstvo nacistične policije gestapo in esesovcev, tu so mučili antifašiste in partizane, preden so jih poslali v smrt ali v koncentracijska taborišča. Pisana množica pa se bo na Velikem trgu spomnila na razglasitev fašističnih rasnih zakonov, ki jih je Mussolini javno predstavil ravno na osrednjem tržaškem trgu.

“Cilj” shoda je Nabrežje - Mandracchio: tu se bo okrog 18.30 sklenil FVG Pride. Dogajanje se bo zatem preselilo v Milje (na voljo bodo shuttli in okrepljen avtobusni prevoz), kjer bo potekal sklepni koncert. Tržaška občinska uprava namreč ni ugodila prošnji organizatorjev, da bi Veliki trg bil prizorišče zaključnega dogodka. “Praznovali bomo tam, kjer smo dobrodošli,” je z nasmehom na obrazu povedal Nacho Quintana Vergara, predsednik furlanske organizacije Arcigay.

Na Trgu Alto Adriatico bo “glasbeni” FVG Pride Live, brezplačen koncert, na katerem bodo nastopili italijanski in mednarodni glasbeniki queerovske scene. To so hrvaški indie-rock kolektiv ŽEN, nemški hip hop ustvarjalec Tofel Santana ter pop glasbeniki Splendore in Planningtorock. Dogajanje se bo opolnoči ponovno preselilo v Trst, kjer bodo v diskoteki Mandracchio nastopili DiscOrsetto, Oceanicmood in slovenska didžejka Nina Hudej.


Najbolj brano