Na Hrvaškem začenjajo popis prebivalstva

Na Hrvaškem se danes začenja popis prebivalstva, gospodinjstev in stanovanj, ki bo potekal v dveh delih. Do 26. septembra bo potekal prvi digitalni popis prebivalstva, ko bodo državljani lahko sami vpisali svoje podatke preko spleta. V drugi fazi, med 27. septembrom in 17. oktobrom, bodo preostale prebivalce obiskali popisovalci.

Na Hrvaškem se danes začenja popis prebivalstva, gospodinjstev 
in stanovanj. Foto: pixabay.com
Na Hrvaškem se danes začenja popis prebivalstva, gospodinjstev in stanovanj. Foto: pixabay.com

ZAGREB > Letošnji popis bo potekal pod geslom Naredimo skupaj sliko Hrvaške. Zaradi epidemije covida-19 so začetek popisa prestavili z aprila na september.

Tokrat bodo prvič državljanom omogočili digitalni dostop do vprašalnika. Popis bodo izvajali na podlagi referenčnega stanja, ki je določeno 31. avgusta 2021 ob 24. uri. Popisovali bodo hrvaške državljane, tuje državljane in osebe brez državljanstva, ki imajo stalno prebivališče na Hrvaškem, kot tudi ljudi, ki imajo bivališče v državi.

Ob tem bo lahko en član gospodinjstva kot referenčni član "popisal" tudi vse ostale družinske člane. Lahko bo popisal tudi najbližje sorodnike, kot so starši ali stari starši, ki živijo v drugem gospodinjstvu. Pri tem bo potrebna prijava v sistem e-državljan s poverilnico svojcev.

V drugi fazi popisa pa bo na teren odšlo skoraj 8000 popisovalcev, ki bodo na podlagi osebnih intervjujev in s pomočjo elektronskih naprav popisali tiste, ki tega ne bodo storili sami.

V DZS poudarjajo, da so vsi podatki iz popisa zaupni in jih bodo uporabljali zgolj v statistične namene. Nameravajo ugotoviti število in prostorsko razporeditev prebivalstva ter glavne demografske, izobraževalne, migracijske, ekonomske in ostale značilnosti.

Popis prebivalstva ni podlaga za določanje kakršnihkoli obveznosti ali pravic, so poudarili. Obenem pa tistim, ki bodo zavrnili udeležbo v popisu, grozi kazen od 2000 do 5000 kun (od 267 do 667 evrov).

Popis bo pokazal tudi število Slovencev na Hrvaškem, ki iz leta v leto upada. V zadnjem popisu prebivalstva leta 2011 jih je bilo 10.517, več kot pol manj kot leta 1991, ko jih je bilo 22.276. Slovenska avtohtona narodna skupnost na Hrvaškem je tudi po starostni sestavi najstarejša med 22 manjšinami na Hrvaškem, saj ima povprečni Slovenec približno 60 let.

Prve rezultate popisa prebivalstva bodo objavili najpozneje 60 dni po koncu druge faze popisovanja.


Najbolj brano