Na Hrvaškem za zdaj ne bodo spreminjali protikoronskih ukrepov

Hrvaška za zdaj na nacionalni ravni ne bo spreminjala protikoronskih ukrepov, ki jih je uveljavila 1. aprila, je danes dejal hrvaški notranji minister Davor Božinović. V državi so v minulih 24 urah ob 10.876 testih potrdili 2927 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 43 bolnikov s covidom-19.

 Na Hrvaškem še naprej omogočajo vstop v državo vsem, ki so 
preboleli covid-19 ali se cepili proti njemu, za to pa ne potrebujejo 
svežega PCR testa. Na Hrvaško je mogoče vstopiti tudi z negativnim hitrim testom. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Na Hrvaškem še naprej omogočajo vstop v državo vsem, ki so preboleli covid-19 ali se cepili proti njemu, za to pa ne potrebujejo svežega PCR testa. Na Hrvaško je mogoče vstopiti tudi z negativnim hitrim testom. Foto: Tomaž Primožič/FPA

ZAGREB > Davor Božinović je stopil pred novinarje po današnji seji znanstvenega sveta hrvaške vlade, na kateri so obravnavali stanje epidemije na Hrvaškem in ustreznost ukrepov. Povedal je, da obstoječih ukrepov na nacionalni ravni ne bodo spreminjali, ker je epidemiološka situacija specifična za vsako županijo in tamkajšnji štabi civilne zaščite predlagajo ukrepe, ki so v mnogih županijah že ostrejši kot na nacionalni ravni.

Med drugim ne bodo spreminjali ukrepov na hrvaški meji. Še naprej omogočajo vstop v državo vsem, ki so preboleli covid-19 ali se cepili proti njemu, za to pa ne potrebujejo svežega PCR testa. Na Hrvaško je mogoče vstopiti tudi z negativnim hitrim testom.

Danes objavljeno število novih primerov je nekoliko nižje kot prejšnji četrtek, ko so našteli 3217 novih okužb. V državi je trenutno 15.307 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 1988 covidnih bolnikov, od katerih jih 179 potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev. Do danes so v državi potrdili 300.900 okužb. Umrlo je 6442 bolnikov s covidom.

Med umrlimi so tudi štirje člani družine z območja Karlovca, o katerih je v sredo zvečer poročala komercialna televizija RTL. Objavili so tragično zgodbo ženske z območja Karlovca, ki se je v treh dneh marca poslovila od soproga, brata, mame in tašče, ki so zboleli za covidom.

Na Hrvaškem so do srede zvečer porabili 617.516 odmerkov Pfizerjevega, AstraZenecinega in Moderninega cepiva. Cepili so 500.233 ljudi, od tega 117.283 z dvema odmerkoma. V Zagrebu so pred tednom dni začeli bolj množično cepljenje starejših od 65 let in kroničnih bolnikov. V ta namen so zagotovili 30.000 odmerkov AstraZenecinega cepiva. V enem tednu so cepili 12.300 ljudi.

Zdravstveni delavci so izpostavili, da se del povabljenih ni odzval na cepljenje, a svojih odločitev niso pojasnili. Neuradno naj bi mnogi zavrnili cepljenje s cepivom AstraZenece zaradi stranskih učinkov, zato so na vrsto prišli tudi mlajši, ki nimajo zdravstvenih težav. V hrvaškem zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) so tudi danes potrdili, da med cepljenimi s cepivom AstraZenece niso zabeležili življenjsko nevarnih stranskih učinkov.


Najbolj brano