Na Hrvaškem v zdravstvu kmalu obvezna covidna potrdila ali redna testiranja

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je danes napovedal, da bodo v kratkem uveljavili obvezna digitalna covidna potrdila ali dokazila o testiranju za vse zaposlene v zdravstvu. V državi so v minulih 24 urah ob 10.323 testih potrdili 1042 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je še osem covidnih bolnikov.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

ZAGREB > Vili Beroš je na današnji novinarski konferenci potrdil, da pripravljajo več odločitev, s katerimi bodo uveljavili covidna potrdila v zdravstvu. Zaposleni v zdravstvu bodo za prihod na delovno mesto potrebovali digitalno covidno potrdilo. Tisti, ki nimajo potrdila, da so bili proti covidu cepljeni ali da so bolezen preboleli, pa se bodo morali testirati najmanj enkrat tedensko, je dejal.

Pojasnil je, da zaenkrat ne bodo uvajali podobnih ukrepov za paciente, da ne bi omejevali dostopa do zdravstvenih storitev. Pojasnil je, da veljavni epidemiološki ukrepi za vstop v zdravstvene ustanove zaenkrat zadostujejo. Podobno velja tudi za obiske v bolnišnicah ali za dobavitelje blaga in storitev za zdravstvene ustanove.

Hrvaški minister za zdravje je tudi povedal, da podobne pogoje nameravajo uveljaviti tudi za zaposlene v sektorju socialnega varstva, če bo potrebno pa tudi v drugih dejavnostih.

Na Hrvaškem so od začetka tedna potrdili 27,3 odstotka več novih primerov okužb z novim koronavirusom kot v prvih petih dneh prejšnjega tedna, je povedal direktor Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak. Kot je dodal, 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 237,9, smrtnost na milijon prebivalcev pa 2017,1.

Aktivnih primerov okužbe je danes 5691, v samoizolaciji pa je 11.647 ljudi. Na bolnišničnem zdravljenju je 552 covidnih bolnikov, med njimi jih 59 potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev, so objavili. V minulih 24 urah je umrlo še osem bolnikov s covidom, kar pomeni, da se je število smrtnih primerov, ki jih od 25. februarja lani povezujejo z epidemijo bolezni covid-19, zvišalo na 8413.

Pristojni so danes na novinarski konferenci znova pozvali državljane, naj se cepijo, ker da je največ smrtnih žrtev covida-19 med necepljenimi. Do četrtka zvečer so v državi z najmanj enim odmerkom cepili 43,24 odstotka prebivalcev oziroma nekaj manj kot 52 odstotkov odraslih. Popolnoma zaščitenih s cepljenjem pa je nekaj manj kot 49 odstotkov odraslih.


Najbolj brano