Na Hrvaškem stavka v osnovnih in srednjih šolah

V hrvaških javnih osnovnih in srednjih šolah danes ni pouka, potem ko so propadla pogajanja med vlado in vodilnima sindikatoma v izobraževanju, ki sta zahtevala šestodstotno zvišanje plač. Hrvaška vlada je ponudila dva odstotka višje plače, kar pa ni zadovoljilo sindikatov.

 Foto: STA
Foto: STA

ZAGREB > Neodvisni sindikat zaposlenih v srednjih šolah in Sindikat hrvaških učiteljev sta napovedala, da bo stavka danes potekala v vseh osnovnih in srednjih šolah na Hrvaškem, ki jih je več kot 1000. Sledila bo cirkularna stavka do izpolnitve zahtev. Tako bodo od petka stavkali v posameznih županijah po cikličnem razporedu, ki ga bodo objavili naknadno.

V sindikatih ocenjujejo, da bodo na ta način zagotovili pritisk na vlado.

Starše so prosili za razumevanje in jih pozvali, naj danes ne pošiljajo otrok v šolo. Bodo pa v šolah organizirali dejavnosti za otroke, ki ne bodo imeli drugega varstva.

Sindikati zahtevajo šest odstotkov večje plače skozi koeficient zahtevnosti dela. Menijo namreč, da so najslabše plačani visokoizobraženi delavci v javnem sektorju. Hrvaška vlada po drugi strani trdi, da koeficient zahtevnosti dela učiteljev ni bil del pogajanj s sindikati, v skladu s stanjem v državni blagajni pa so jim ponudili dvoodstotno zvišanje plač s 1. oktobrom in še dva odstotka s 1. junijem 2020.

Zaradi propadlih pogajanj med vlado in sindikati je bila posebej nezadovoljna hrvaška ministrica za znanost in izobraževanje Blaženka Divjak, ki je pričakovala, da bo vlada ugodila zahtevam sindikatov. Divjakova je bila deležna kritik kolegov iz Banskih dvorov, ki so jo opozorili, da je predstavnica vlade in ne sindikatov.

Medtem je koalicijska partnerka v hrvaški vladi HNS, ki je predlagala Divjakovo za ministrico kot nestrankarsko kandidatko iz svoje kvote, v sredo zvečer napovedala, da ne bodo podprli predloga državnega proračuna za 2020, če ne bo vseboval denarja za zvišanje plač učiteljem.


Najbolj brano