Na Hrvaškem rahlo povišanje okužb z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob opravljenih 2422 testih potrdili 72 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 20 bolnikov s covidom-19, so objavili na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu. Število novih okužb v preteklem tednu se je glede na teden prej rahlo povišalo.

Načelnik štaba civilne zaščite istrske županije Dino Kozlevac je 
dejal, da so epidemiološke razmere v hrvaški Istri  "zelo dobre" in 
da so "na meji zelenega območja".  Foto: pixabay.com
Načelnik štaba civilne zaščite istrske županije Dino Kozlevac je dejal, da so epidemiološke razmere v hrvaški Istri "zelo dobre" in da so "na meji zelenega območja".  Foto: pixabay.com

ZAGREB > Danes objavljeno število na novo okuženih je nekoliko višje kot prejšnji ponedeljek, ko jih je bilo 68. Ponedeljek pred tem je bilo 71 okužb, je spomnil direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak. Poudaril je, da se je število novih okužb v preteklem tednu dni zvišalo za dva odstotka v primerjavi s tednom pred tem.

Dodal je, da znaša 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev 111,2. Stopnja smrtnosti zaradi covida-19 na milijon prebivalcev znaša 1331,9. Delež pozitivnih na testiranjih v zadnjih 14 dneh je šest odstotkov.

Na Hrvaškem imajo po uradnih podatkih trenutno 2111 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 792 bolnikov s covidom-19, pomoč medicinskih ventilatorjev pa potrebuje 68 ljudi.

Skupno so od 25. februarja lani potrdili 240.017 okužb z novim koronavirusom in zabeležili 5449 smrtnih žrtev covida-19.

Proti covidu-19 so doslej cepili 108.311 ljudi, od tega z dvema odmerkoma 57.835, so še objavili. Do konca tedna pričakujejo več kot 92.000 odmerkov Pfizerjevega, Moderninega in AstraZenecinega cepiva. V Zagrebu so danes začeli cepljenje starejših od 65 let in kroničnih bolnikov, prijavljenih pa je 85.000 ljudi, so potrdili v zagrebškem štabu civilne zaščite.

Kot je Capak danes še povedal, znova obravnavajo možnost, da bi turistom omogočali PCR teste, preden se bodo s počitnic na Hrvaškem vrnili domov, kot so to omogočili že lani.

Novinarje je zanimalo, ali je s 1. marcem mogoče pričakovati sproščanje ukrepov v državi. Notranji minister Davor Božinović je odgovoril, da obstaja možnost, da bi nekatere ukrepe omilili. Potrdil je, da se o rahljanju ukrepov pogovarjajo tudi z določenimi ministri, ker želijo omogočiti čim večjo gospodarsko dejavnost ter čim bolj normalizirati življenje državljanov. Zagotovo pa ne bodo odprli vsega, kot je to bilo pred pandemijo, je dejal Božinović, ki je tudi vodja nacionalnega štaba civilne zaščite.

Medtem je načelnik štaba civilne zaščite istrske županije Dino Kozlevac danes novinarjem v Pulju dejal, da so epidemiološke razmere v hrvaški Istri "zelo dobre" in da so "na meji zelenega območja". Danes so potrdili tri nove primere okužbe z novim koronavirusom. V hrvaški Istri so se danes kot zadnji v državi v šole vrnili dijaki prvih treh razredov srednje šole, odprli pa so tudi stavnice in igralnice.


Najbolj brano