Na Hrvaškem preložili uvedbo pogoja PCT za zdravstvo na 4. oktober

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je danes potrdil, da bodo na Hrvaškem pogoj PCT za zdravstveni sektor uvedli 4. in ne 1. oktobra, kot je to doslej večkrat napovedal. Od naslednjega ponedeljka bo pogoj PCT veljal tudi za nekatere bolnike v bolnišnicah in za zaposlene v socialni oskrbi.

 Foto: STA
Foto: STA

ZAGREB > Vili Beroš danes ni pojasnil, zakaj je prišlo do preložitve. Zatrdil je, da je doslej v napovedih govoril o začetku oktobra, čeprav je večkrat eksplicitno povedal in tudi zapisal v pismu zdravstvenim delavcem, da bodo nova pravila v zdravstvenem sektorju uveljavili 1. oktobra.

Danes je pojasnil, da bodo vsi zaposleni v hrvaškem zdravstvu od ponedeljka dalje za prihod na delovno mesto v zdravstvenih ustanovah potrebovali evropsko digitalno covidno potrdilo oziroma bodo morali izpolnjevati enega od treh pogojev - cepljenje proti covidu-19, prebolelost ali negativni test na okužbo na novi koronanavirus.

Tisti, ki niso cepljeni ali niso preboleli covida-19, se bodo morali testirati dvakrat tedensko. Podobni ukrepi bodo veljali tudi za zaposlene v socialni oskrbi, vključno z verskimi ustanovami in ostalimi, ki so del tega sektorja.

Hrvaški minister za zdravje je tudi napovedal, da bo država v začetku vsem omogočala brezplačno testiranje, a to, kot je opozoril, ne bo potekalo v neskončnost. Kot je pojasnil, bo to odvisno od številnih dejavnikov, predvsem od epidemiološkega stanja v državi in odstotka cepljenih v zdravstvu.

Znova je poudaril, da bodo vsi, ki ne bodo prišli na svoje delovno mesto zaradi neizpolnjenih pogoja PCT, ostali brez plačila za obdobje, ko zaradi tega ne bodo delali. Obenem je dejal, da zaenkrat nasprotuje odpovedim delovnega razmerja za tiste, ki novih ukrepov ne bodo spoštovali.

Beroš je še dejal, da bodo morali tudi uporabniki zdravstvenih storitev, ko ne gre za nujno medicinsko pomoč, izpolnjevati pogoj PCT. Ta bo veljal tako za bolnike v bolnišnicah kot tudi za njihove obiskovalce in spremljevalce, vključno s tistimi, ki bodo prisotni pri porodu.

Za vse uporabnike bolnišničnih storitev bodo prav tako zagotovili brezplačno testiranje, je dejal. Tiste, ki ne bodo izpolnjevali pogoja PCT, bi pa preložitev zdravstvene storitve vplivalo na njihovo zdravje, bodo kljub temu sprejeli v bolnišnico, a bodo v samoizolaciji in testirani.

Pogoj PCT ne bo potreben za bolnike v nujnih primerih, tiste, ki bodo potrebovali storitev na primarni zdravstveni ravni, in tiste, za katere bodo sumili, da so se okužili z novim koronavirusom ali bodo potrebovali zdravljenje zaradi covida-19. Tudi otroci do 12. leta starosti za obisk v bolnišnici ne bodo potrebovali pogoja PCT.


Najbolj brano