Na Hrvaškem prejeli 3908 prijav stranskih učinkov po cepljenju proti covidu-19

Na Hrvaškem so doslej uporabili nekaj manj kot 2,1 milijona odmerkov cepiv proti covidu-19 in prejeli 3908 prijav stranskih učinkov. Na 10.000 cepljenih so zabeležili povprečno 18 prijav. Ob tem so po cepljenju s cepivom AstraZenece prijavili dvakrat več stranskih učinkov kot pri cepivu Pfizerja, je objavila hrvaška agencija za zdravila (Halmed).

 Foto: Danijel Cek
Foto: Danijel Cek

ZAGREB > Doslej so na Hrvaškem prejeli 3908 prijav stranskih učinkov po cepljenju. Med njimi je bilo 2052 prijav sumov stranskih učinkov po cepljenju s cepivom Pfizerja, 1468 po cepljenju s cepivom AstraZenece, 353 po cepljenju s cepivom Moderne ter 31 po cepljenju s cepivom Johnson & Johnson. Za štiri prijave pa niso ugotovili vrste cepiva.

Kot opozarjajo v Halmedu, razlike v številu prijav stranskih učinkov ne kažejo tudi na razlike v varnosti cepiva. Razmerje med številom zabeleženih prijav suma stranskih učinkov in števila uporabljenih odmerkov cepiva je približno enako pri vseh vrstah cepiva, poudarja Halmed.

Četrtino prijav imajo za resne stranske učinke

Kot so pojasnili, je delež prijavljenih stranskih učinkov izjemno nizek in se gibljejo med 0,14 in 0,33 odstotka. Pri Pfizerju so tako zabeležili 14 sumov stranskih učinkov na 100.000 cepljenih, pri Moderni 15 sumov na 100.000 cepljenih, pri Johnson & Johnsonu 18 sumov na 100.000 cepljenih ter 33 sumov na 100.000 cepljenih pri cepivu AstraZenece.

Halmed poudarja, da 77 odstotkov prijavljenih sumov ne sodi med resne stranske učinke, 23 odstotkov prijav pa imajo za resne stranske učinke. Najbolj pogosto prijavljeni stranski učinki so bili povišana telesna temperatura, glavobol in bolečina na mestu cepljenja. Ljudje so prijavljali še mrzlico, bolečine v mišicah, splošno slabost, utrujenost, slabost, bolečino v sklepih in pordelost na mestu cepljenja.

Prejeli tudi 23 prijav suma, da je zaradi cepljenja prišlo do smrti

Nekateri so prijavili tudi več stranskih učinkov. “Gre za pričakovane stranske učinke, ki se pogosto pojavljajo. So podobni stranskim učinkom drugih cepiv ter so najpogosteje blage do zmerne intenzitete, minejo spontano čez nekaj dni ali ob uporabi ustrezne terapije,” so dodali.

Med resnimi stranskimi učinki je najpogosteje šlo za reakcije kot so izpuščaji, srbenje in koprivnica, ki so se pojavili kmalu po prejemu cepiva. Po uporabi antialergijskih zdravil so cepljeni ljudje okrevali. Bolj redke so bile prijave delne ohromelosti ene strani obraza, kar je bilo običajno povezano z otekanjem tkiva, ki pritiska na živec in je najpogosteje šlo za začasno stanje.

Halmed je doslej prejeli tudi 23 prijav suma, da je zaradi cepljenja prišlo do smrti. A niti enega primera niso potrdili. Za sedem prijav niso našli povezanosti med cepljenjem in smrtjo, v 16 primerih sumljivih smrti pa ni bilo mogoče oceniti vzročno-posledične povezave s cepljenjem na podlagi dostopnih podatkov, so pojasnili.


Najbolj brano