Na Hrvaškem narašča število okužb z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 9658 testih zabeležili 816 novih okužb z novim koronavirusom, kar je 220 primerov več kot pred tednom dni, je danes objavil nacionalni štab civilne zaščite. Napovedali so, da bodo kmalu začeli cepljenje proti covidu-19 s poživitvenim odmerkom.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

ZAGREB > Na Hrvaškem je bilo od začetka tedna za 31 odstotkov več na novo okuženih kot v prvih petih dneh prejšnjega tedna, je na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu dejal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak. 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev je 455,1, medtem ko je smrtnost zaradi covida-19 na milijon prebivalcev 2057,3.

Na Hrvaškem je v minulih 24 urah zaradi covida-19 umrlo še šest oseb, kar je črno statistiko zvišalo na 8355 smrti covidnih bolnikov od začetka epidemije konec februarja lani. V hrvaških bolnišnicah se trenutno zdravi 457 covidnih bolnikov, med njimi jih 57 potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev.

V minulih desetih tednih so imeli na Hrvaškem 117 covidnih bolnikov, ki so potrebovali pomoč medicinskih ventilatorjev, od tega jih 110 ni bilo cepljenih, je izpostavil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Znova je pozval prebivalce, naj se cepijo proti covidu-19.

Hrvaška vlada ni zadovoljna s tem, koliko državljanov je cepljenih. Z dvema odmerkoma so namreč zaenkrat cepili le nekaj več kot 48 odstotkov prebivalstva. Capak je napovedal, da bodo zelo kmalu začeli cepiti s poživitvenim odmerkom. Najprej bodo cepili kronične bolnike in imunsko oslabljene, sledili bodo ostali.

Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) je v četrtek objavil nov zemljevid o razširjenosti novega koronavirusa, na katerem je osem hrvaških celinskih županij obarvanih rdeče. Hrvaška obala, Zagreb in sever države so še naprej oranžni.


Najbolj brano