Na fašistično provokacijo so dijaki odgovorili s pesmijo in stavko

Približo 150 slovenskih zamejskih dijakov je danes v Gorici pripravilo shod in s slovenskimi pesmimi odgovorilo na fašistično provokacijo gibanja Blocco studentesco, ki je na zid pred slovenskim višješolskim centrom v Gorici nalepilo plakate z gesli gibanja, na ograjo zavoda pa izobesilo transparent v počastitev žrtev fojb.

Goriški višješolski dijaki slovenskega centra in zavoda Galilei v 
Puccinijevi ulici v Gorici so danes, tik pred dnevom spomina, ob 
prihodu v šolo dočakali novo fašistično provokacijo, ki je sprožila 
stavko dijakov slovenskega licejskega in tehniškega pola. Foto: Vir: Primorski dnevnik
Goriški višješolski dijaki slovenskega centra in zavoda Galilei v Puccinijevi ulici v Gorici so danes, tik pred dnevom spomina, ob prihodu v šolo dočakali novo fašistično provokacijo, ki je sprožila stavko dijakov slovenskega licejskega in tehniškega pola. Foto: Vir: Primorski dnevnik

GORICA > Blocco studentesco je mladinska veja italijanskega skrajno desničarskega gibanja CasaPound. Njegovi pripadniki so v petek na zid slovenskega višješolskega centra zapisali svoji gesli Boben avantgarde in Privrženi zmagi.

Na provokacijo so se odzvali tudi v Slovenski skupnosti, stranki Slovencev v Italiji. V pismu goriškemu prefektu Massimu Marchiesiellu in goriškemu županu Rodolfu Ziberni so zapisali, da dejanje že samo po sebi predstavlja nepotrebno in škodljivo izzivanje za medsebojno spoštljivo vzdušje, ki je bilo vzpostavljeno v zadnjih letih.

Dogodek je po navedbah pokrajinskega tajnika Slovenske skupnosti za Goriško Julijana Čavdka toliko bolj nesprejemljiv, ker se je zgodil ravno na državni praznik, kulturni dan, v Sloveniji. "Še enkrat apeliram na vaju kot glavna predstavnika države in občine, da se naredi vse, kar je predvideno in kar je mogoče, da se v prihodnje taki neljubi dogodki ne bodo več ponavljali," je zapisal Čavdek.

Dijake slovenskega tehniškega in licejskega pola v Puccinijevi ulici v Gorici, ki po včerajšnjih fašističnih provokacijah danes stavkajo, sta obiskala tudi goriška pokrajinska predsednica SKGZ Maja Humar ter Čavdek. “Dijaki, čestitam. Pridni ste in korajžni ste. Prav je, da odreagiramo na dogodke, kakršen je bil npr. včerajšnji, ki se ponavljajo,” je dijakom pred vhodom v višješolski center med drugim povedala Maja Humar. “Ko se pojavijo taki dogodki, je treba odreagirati na odločen in dostojanstven način, tako kot ste storili vi,” je dijake in dijakinje pohvalil Julijan Čavdek.

Iz gibanja Blocco studentesco pa so po poročanju Radia Slovenija sporočili, da je bil cilj plakatne akcije iskanje dialoga z dijaki slovenskih šol, med katerimi da naj bi nekateri tudi obiskovali njihov sedež.

V Italiji sicer danes praznujejo dan spomina na žrtve fojb. Ob tem bo pri bazoviški fojbi potekala slovesnost, ki se je bosta udeležila tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.


Najbolj brano