Na 340 metrov visokem plominskem dimniku preživela 21 ur

Pred dnevi je na youtubeu zakrožil posnetek mladega Angleža Adama Lockwooda, ki je splezal na 340 metrov visok dimnik termoelektrarne v Plominu ter na vrhu še “malce potelovadil.” Časniku Glas Istre pa se je pred kratkim oglasil njegov pajdaš in opisal njun podvig na drugi najvišji tovrstni dimnik v Evropi.

Na vrhu plominskega dimnika
Na vrhu plominskega dimnika 

PLOMIN > “Z Adamom sva se spoznala pred približno letom dni na družbenem omrežju instagram, kjer sem zasledil, da se ukvarja s podobnimi stvarmi kot jaz - pleza po zgradbah, dvigalih in ostalih urbanih strukturah. Glede na to, da na Hrvaškem nimam osebe, s katero bi lahko delil take trenutke, sem začel vse bolj uporabljati instagram in se povezovati z rooftoperji. Tako sem spoznal tudi Adama. Po kratkem dopisovanju sem mu predlagal, da obišče Istro, kjer živim in kjer se nahaja drugi najvišji dimnik v Evropi. Tudi sam sem sicer pred nekaj meseci plezal nanj,” je za Glas Istre povedal mladenič, ki se je predstavil z vzdevkom Night Rider in je za Glas Istre v preteklosti odstopil tudi nekaj nočnih fotografij z dvigala v puljskem Uljaniku.

Za obisk sta se dogovarjala približno leto dni, ker je Adam po njegovih besedah precej zaseden. Preden je prišel v Plomin, je v Španiji izvedel dva “free solo” vzpona, in sicer na 144 metrov visok stolp Torre Glories in na 154 metrov visok Hotel Arts Barcelona, je povedal Night Rider.

Glede plominske avanature je pojasnil, da dostop do dimnika ni bil posebej zahteven. “Preskočila sva eno od ograj in se držala v senci objektov okoli dimnika. Do prve lestve je vodila samo ena kovinska žica, prek katere sta se povzpela. Toda dostop do prve lestve je bil zaklenjen s ključavnico, zato sta se do naslednjega nadstropja povzpela po zunanji strani lestve. “S plezanjem sva začela okoli 2. ure, ker sva vedela, da ne bo nihče pričakoval, da bi se kdo lotil takega podviga. V izogib temu, da bi nas kdo opazil ali prijavil, pa sva ostala na dimniku 21 ur, do naslednje noči,” pravi Night Rider.

Plominski dimnik je drugi najvišji v Evropi. Foto: Biljana Pavlović

Čeprav mnogi menijo, da gre za nepremišljeno in samomorilsko dejanje, Night Rider pravi, da oni na to gledajo drugače in da ne plezajo, da bi pridobili pozornost. Na višini naj bi se počutili sproščeno in svobodno, kraje pa vidijo iz popolnoma drugačne perspektive, je še povedal za Glas Istre.


Najbolj brano