Mino na Reki uspešno uničili

Neeksplodirano protiladijsko mino iz druge svetovne vojne, ki so jo nedavno odkrili v pristanišču na Reki, so danes odstranili in odvlekli proti odprtemu morju, kjer so jo ob 13.15 nevtralizirali. Zaradi varnosti je bilo v času akcije gibanje v tako imenovani rdeči coni v središču mesta prepovedano. Prepoved so malo pred 14. uro odpravili.

 Neeksplodirano protiladijsko mino iz druge svetovne vojne, ki so 
jo  odkrili v pristanišču na Reki, so danes  odvlekli proti odprtemu 
morju in  jo nevtralizirali. Foto: Pristaniška uprava Luke Reka
Neeksplodirano protiladijsko mino iz druge svetovne vojne, ki so jo odkrili v pristanišču na Reki, so danes odvlekli proti odprtemu morju in jo nevtralizirali. Foto: Pristaniška uprava Luke Reka

REKA > Mino so dopoldne iz pristanišča premestili na lokacijo, kjer so jo kasneje nevtralizirali, pri tem pa so sodelovali potapljači specialne enote policije, so dopoldne sporočili iz štaba reške civilne zaščite, ki je akcijo koordiniral v sodelovanju s policijsko upravo Primorsko-goranske županije in drugimi službami. Že tedaj so sporočili, da akcija poteka po načrtih.

Kasneje je civilna zaščita sporočila, da so mino uspešno uničili. Ob tem je opozorila, da bo akcija trajala še najmanj eno uro, saj morajo preveriti, če je bila ta v celoti opravljena po načrtih. Malo pred 14. uro pa so se v mestu zaslišale sirene, ki so oznanile, da je akcija končana.

Središče Reke je bilo medtem popolnoma prazno. Nekaj ljudi je tudi prenočilo v Dvorani mladosti, kjer so pripravili ležišča za okoli 500 ljudi, ki so morali zapustiti tako imenovano rdečo cono. Tam jih je noč prebilo le nekaj, saj jih je večina našla zatočišče pri sorodnikih in prijateljih.

Območje ob reškem pristanišču je bilo medtem zaprto za ves cestni, železniški, letalski in pomorski promet, zaprti so bili tudi vsi tamkajšnji gospodarski objekti. V štabu reške civilne zaščite zaradi varnosti prebivalcev niso razkrili prvotne lokacije mine, so pa sporočili, da je bila delno vkopana v morsko dno. Zaradi njenih značilnosti in lokacije je niso mogli uničiti na kraju, kjer so jo našli, zato so jo prenesli na drugo mesto v Reškem zalivu in jo nato uničili.

V akciji je sodelovala tudi hrvaška vojska. Ta je z brezpilotnimi letalniki nadzorovala cestne in morske poti, ki jih je določilo hrvaško notranje ministrstvo.


Najbolj brano