Minister Logar s Slovenci v Italiji predvsem o urejanju zastopstva manjšine

Zunanji minister Anže Logar je danes v Trstu in Gorici obiskal predstavnike slovenske skupnosti v Italiji. Osrednja tema njegovega prvega uradnega obiska pri Slovencih v Italiji je bila urejanje zastopstva manjšine v italijanskem parlamentu v povezavi s spremembami volilnega zakona.

Slovenski zunanji minister Anže Logar je na obisku pri Slovencih v 
Italiji poudaril, da si zaradi epidemioloških razmer ne želi zapiranja slovenskih državnih meja, dodal pa je, da je morebitno 
poostrovanje ukrepov odvisno od obnašanja ljudi. Foto: FOTODAMJ@N
Slovenski zunanji minister Anže Logar je na obisku pri Slovencih v Italiji poudaril, da si zaradi epidemioloških razmer ne želi zapiranja slovenskih državnih meja, dodal pa je, da je morebitno poostrovanje ukrepov odvisno od obnašanja ljudi. Foto: FOTODAMJ@N

TRST, GORICA > Med drugim se je vodja slovenske diplomacije sešel s predstavniki Fundacije Narodni dom, s katerimi je govoril o nadaljnjih postopkih predaje poslopja Narodnega doma v Trstu v last slovenski manjšini na podlagi memoranduma, podpisanega 13. julija.

V Gorici se je minister Logar srečal s predstavniki Slovencev na Goriškem in Videmskem, so še sporočili z zunanjega ministrstva

Minister je na pogovorih poudaril, da z Italijo potekajo redni stiki na vseh ravneh, ki so se v drugi polovici leta dodatno poglobili. Obeležitev stoletnice požiga Narodnega doma, ki sta se je poleg obeh predsednikov republik udeležila tudi oba zunanja ministra, je bila po njegovem simbolni in zgodovinski dogodek tako za Slovence v Italiji kot za dvostranske odnose.

Med državama poteka prijateljski in konstruktiven dialog o vseh vprašanjih. Slovenija v tem dialogu namenja posebno mesto položaju slovenske manjšine v Italiji. Glede na aktualno dogajanje v Italiji bo svojo pozornost do položaja manjšine še okrepila, je še napovedal Logar in dodal, da do konca leta načrtujejo še nekaj srečanj na visoki ravni, so sporočili z MZZ.

Tržaški Primorski dnevnik na spletni strani poroča, da se bo Logar kmalu pogovarjal z italijanskim kolegom Luigijem Di Maiom, s katerim bosta obravnavala vprašanji italijanskega volilnega zakona in vrnitve Narodnega doma.

Časnik še piše, da Logar od slovenske manjšine v Italiji pričakuje enoten predlog glede vprašanja slovenskega predstavništva v parlamentu v Rimu, ki ga danes očitno ni dobil.

Predstavniki slovenske manjšine pogosto izpostavljajo tudi pomembnost ohranjanja prepustnosti državne meje ob pandemiji. Logar je po pisanju Primorskega dnevnika poudaril, da si zaradi epidemioloških razmer ne želi zapiranja slovenskih državnih meja, da pa je morebitno zaostrovanje ukrepov odvisno od ravnanja ljudi.


Najbolj brano