Milanović: Boril se bom za to, da se Madžarski ne vzame evropski denar

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je danes kritiziral predlog Evropske komisije, da Madžarski zamrzne dostop do 7,5 milijarde evrov evropskega denarja in to potezo označil za katastrofo. Komisija je v nedeljo zamrznitev sredstev predlagala zaradi pomanjkljivosti na področjih javnega naročanja in boja proti korupciji v tej državi.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je napovedal, da se bo boril  za 
to, da se Madžarski ne vzame evropski denar. Foto: STA
Hrvaški predsednik Zoran Milanović je napovedal, da se bo boril za to, da se Madžarski ne vzame evropski denar. Foto: STA

ZAGREB > Zoran Milanović je v izjavi po poslovni konferenci v Zagrebu kritiziral odločitev Evropske komisije, ki želi Madžarsko prikrajšati za dve tretjini denarja iz kohezijskih skladov zaradi nespoštovanja vladavine prava.

Člane komisije je označil za "pametnjakoviče" iz Bruslja, ki želijo po njegovi oceni Madžarski vzeti denar iz "ideoloških razlogov". "To je katastrofa, jaz se bom prvi boril za to, da se Madžarski tega ne naredi," je dejal Milanović.

Hrvaški predsednik je pri tem opomnil, da je objektivna kritika madžarskega premierja Viktorja Orbana sicer dobrodošla. "Toda da se mu vzameta dve tretjini denarja, kaj je naslednje," je vprašal Milanović, ki je med drugim govoril tudi o težavah v zvezi s hrvaškim naftnim podjetjem Ina, ki je v večinskem madžarskem lastništvu.

To so "delikatni odnosi", vendar se je to vedelo od začetka in "moramo se potruditi narediti dobro kampanjo in vztrajati, da nam to ne pokvari odnosov", je o tem dejal Milanović in poudaril, da se sam druži z madžarskimi politiki ter da ima z njimi navkljub ideološkim razlikam dobre odnose.

Evropska komisija je državam članicam EU v nedeljo predlagala, da se Madžarski zamrzne evropska sredstva v višini okoli 7,5 milijarde evrov. Za to se je odločila zaradi pomanjkljivosti na področjih javnega naročanja in boja proti korupciji, ki predstavljajo tveganje za proračun EU.

Svetu EU je predlaga zamrznitev 65 odstotkov obveznosti v okviru treh operativnih programov kohezijske politike, kar predstavlja več kot tretjino celotnih madžarskih kohezijskih sredstev.


Najbolj brano