Med Trstom in logističnim vozliščem pri Beljaku prvi evropski mednarodni carinski koridor

Z januarjem bo med tržaškim pristaniščem in velikim regijskim logističnim vozliščem v Brnci pri Beljaku zaživel mednarodni carinski koridor, prvi te vrste v Evropi. Dogovor o tem bodo italijanski in avstrijski partnerji podpisali v četrtek na Dunaju, od koridorja pa si obetajo rast zunanje trgovine na širšem območju.

Z januarjem bo med tržaškim pristaniščem in velikim regijskim 
logističnim vozliščem v Brnci pri Beljaku zaživel mednarodni 
carinski koridor, prvi te vrste v Evropi. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Z januarjem bo med tržaškim pristaniščem in velikim regijskim logističnim vozliščem v Brnci pri Beljaku zaživel mednarodni carinski koridor, prvi te vrste v Evropi. Foto: Tomaž Primožic/FPA

TRST, BELJAK Blago, ki bo prispelo v Trst, bo tako po izvedenih sanitarnih in varnostnih pregledih, po železnici po Kanalski dolini potovalo proti srednji in severni Evropi, carinski pregledi pa bodo izvedeni šele v logističnem vozlišču v Brnci južno od Beljaka na avstrijskem Koroškem. Tam pod okriljem avstrijskih železnic ÖBB in dežele Koroške nastaja največje logistično vozlišče v regiji, katerega del je tudi intermodalni kontejnerski terminal.

Dogovor bodo v četrtek na Dunaju podpisali predstavniki ÖBB oziroma njene logistične družbe Rail Cargo Austria, tržaška pristaniška uprava, italijanske in avstrijske carinske oblasti ter dežela Koroška.

"S prvim mednarodnim carinskim koridorjem v Evropi bomo pospešili tako uvozne kot izvozne postopke v smeri vozlišča, ki je pomembno za obe državi ter za širšo regijo srednje in vzhodne Evrope," je v sporočilu za javnost zapisal vodja tržaške pristaniške uprave Zeno D'Agostino.

Obenem naj bi koridor tudi olajšal premike blaga z ladij na železnice, partnerji pa s pospešeno birokracijo računajo na večjo konkurenčnost tržaškega pristanišča, ko gre za avstrijsko gospodarstvo in širše območje.

Kot najpomembnejša vstopna in izstopna točka za avstrijsko gospodarstvo sicer še vedno velja Luka Koper, s tem poslom pa torej pristanišče v Trstu krepi svoj položaj.


Najbolj brano