Mafijski šef Denaro se je skrival v domači provinci Trapani

Italijanski karabinjerji in preiskovalci italijanskega državnega tožilstva v Palermu so našli skrivališče mafijskega šefa Mattea Messine Denara, ki so ga po 30 letih na begu v ponedeljek aretirali na zasebni kliniki v prestolnici Sicilije. Po navedbah virov blizu preiskovalcev se je razvpiti mafijec skrival v domači sicilijanski provinci Trapani.

Njegova edina znana fotografija iz začetka devetdesetih let 
prejšnjega stoletja do včerajšnje aretacije
Njegova edina znana fotografija iz začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja do včerajšnje aretacije 

PALERMO > 60-letni mafijski šef je trenutno v zaporu L'Aquila v osrednji Italiji. Gre za objekt z najvišjo stopnjo varovanja, hkrati pa se tamkajšnja bolnišnica ponaša z dobrim onkološkim centrom.

Vodja sicilijanske Cosa Nostre se je skrival v kraju Campobello di Mazara v provinci Trapani na Siciliji, kjer sicer domuje njegov zaveznik Giovanni Luppino, ki so ga v ponedeljek aretirali skupaj z njim.

Mafijec, znan tudi po vzdevku Diabolik, je veljal za naslednika nekdanjih velikih šefov Cose Nostre, Salvatoreja "Tota" Riine in Bernarda Provenzana, ki sta umrla v zaporu v letih 2016 in 2017. V odsotnosti so Messino Denara leta 2020 že obsodili na dosmrtno ječo zaradi več umorov, med drugim za sodelovanje v bombnih napadih v Firencah, Rimu in Milanu leta 1993, v katerih je umrlo deset ljudi. Vpleten naj bi bil tudi v smrtonosne bombne napade na znana borca proti mafiji, tožilca Giovannija Falconeja in njegovega sodelavca Paola Borsellina, leta 1992.

Organi pregona med preiskavo skrivališča niso našli orožja, temveč le parfume in luksuzna oblačila.

Pod preiskavo se je znašel tudi zdravnik, ki je mafijca zdravil v Palermu. Sumijo ga, da je mafijskemu šefu pod imenom drugega pacienta pomagal pri izmikanju oblastem.

Posebne enote karabinjerjev so Messino Denara v ponedeljek aretirale na zasebni kliniki v Palermu, kamor naj bi odšel na terapevtsko zdravljenje raka. Na begu je bil od leta 1993, med najbolj iskanimi kriminalci v Italiji pa je zasedal prvo mesto. Njegova edina znana fotografija je iz začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja.

"Užival je zaščito na visoki ravni in preiskave so zdaj osredotočene na to zaščito", je danes dejal palermski tožilec Maurizio De Lucia in dodal, da kljub aretaciji Messine Denara mafija še ni poražena.


Najbolj brano