Kava čez mejo zdaj dovoljena, a le v regiji in z negativnim testom

Turistični obisk Italije - kavica in nakupovanje v Trstu ali Gorici - je po novem dovoljen, a le z negativnim testom, izpolnjeno samoizjavo in prijavo na zavod za zdravstveno varstvo, so nas včeraj popoldne obvestili z generalnega konzulata Slovenije v Trstu. Gibanje pa je v Italiji trenutno omejeno na prvo regijo, v katero je oseba vstopila.

Kava in rogljiček v Trstu? Odslej lahko, a s seboj morate imeti 
dokazilo o negativnem testu, izpolnjeno izjavo in prijavo  prihoda 
na pristojen  zavod za zdravstveno varstvo.  Foto: Profimedia
Kava in rogljiček v Trstu? Odslej lahko, a s seboj morate imeti dokazilo o negativnem testu, izpolnjeno izjavo in prijavo prihoda na pristojen zavod za zdravstveno varstvo.  Foto: Profimedia

ITALIJA > Določila za turistični obisk Italije so nekoliko sprostili, se je izkazalo včeraj. “S prefekture so nas pravkar obvestili o tem,” je povedala konzulka Tanja Mljač. Prvi pogoj za turistični ali prostočasni vstop v državo je negativen molekularni ali antigenski test, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa. “Turistični obisk je trenutno omejen na regijo, v katero oseba vstopi,” pojasnjuje Tanja Mljač. Za Slovence je torej omejen na Furlanijo-Julijsko krajino. Ta regija je trenutno v rumeni barvi, kar v Italiji pomeni, da je gibanje omejeno na regijo.

V primeru poslabšanja razmer, če bi se regija obarvala v oranžno, bi bilo gibanje omejeno na občino vstopa; v tem primeru bi se, denimo, pri vstopu v Italijo čez Škofije lahko zadrževali le v občini Milje, pri vstopu čez Rožno Dolino pa le v goriški občini.

Nujno izpolniti samoizjavo in poslati prijavo

Pred vsakim vstopom je treba poleg negativnega testa imeti s seboj tudi izpolnjeno samoizjavo. V italijanskem jeziku je treba izpolniti še tabelo z osebnimi podatki, razlogi obiska in območjem gibanja ter jo posredovati na elektronski naslov pristojnih zavodov za zdravstveno varstvo v Gorici (infettive.profilassi@asugi.sanita.fvg.it) ali Trstu (profilassi.dip@asugi.sanita.fvg.it). Izjava in tabela sta dostopni tudi na spletni strani konzulata.

Potrdilo o negativnem testu, samoizjavo in kopijo poslanega elektronskega sporočila je treba pokazati policistom ob vsaki kontroli, če to od nas zahteva. Kazni za tovrstne kršitve so od 400 do 1000 evrov. Med izjeme, ki za vstop v Italijo ne potrebujejo negativnega testa, med drugimi sodijo prevozniki, nujne delovne obveznosti do 120 ur, tranzit v 36 urah, obmejni delavci, študenti in šolarji, ki mejo prehajajo dnevno ali najmanj enkrat tedensko zaradi udeležbe pri šolskih oz. študijskih obveznostih. A tudi za izjeme sta potrebni o samoizjava in prijava na zavodu.

V Palmanovo da, v Benetke ne

S pomočjo generalnega konzulata smo pripravili odgovore na pogosta vprašanja naših bralcev.

Grem lahko iz Nove Gorice v Gorico ali iz Kopra v Trst na kavo ali po špežo v Milje ali Štandrež? Da, a z negativnim testom, izpolnjeno samoizjavo in poslano prijavo na zavod za zdravstveno varstvo.

• Grem lahko iz Slovenije v Trst ali Palmanovo po nakupih? Lahko, a z negativnim testom, izpolnjeno izjavo in poslano prijavo na zavod za zdravstveno varstvo.

• Grem lahko iz Slovenije na enodnevni izlet v Benetke, če imam s seboj negativni test? Ne, gibanje je v tem trenutku omejeno na prvo regijo vstopa, torej na Furlanijo-Julijsko krajino.

• Grem lahko iz Kopra v Novo Gorico prek Italije? Potrebujem negativni test? Tranzit je dovoljen, če je pot utemeljena (denimo delo), test ni potreben.

• Imam letalsko vozovnico za polet iz Benetk za Pariz, grem lahko do letališča? Potrebujem test že za vstop v Italijo? Tranzit je ob uporabi osebnega prevoza dovoljen brez testa, je pa treba preveriti pogoje letalske družbe in ciljne države. V primeru uporabe javnega prevoza je negativni test potreben.

• Imam službeni sestanek s podjetnikom iz Opčin, se ga lahko udeležim, kaj moram izpolniti? Poslovni vstopi so dovoljeni, v primeru kontrole je potrebno predložiti dokazilo (vabilo), samoizjavo in najavo vstopa na pristojno zdravstveno ustanovo.

Lahko grem smučat na Višarje, saj je v FJK? Smučat ne, ker so smučišča v Italiji zaprta do 5. marca. Lahko pa se z gondolo peljete na Višarje.


Najbolj brano