Japonska podarila seizmološke naprave Zagrebu

V Zagrebu so od Japonske dobili štiri seizmološke naprave za zgodnje zaznavanje in opozarjanje na potres. Naprave so podarili zagrebški katedrali in katoliški cerkvi ter še zagrebški otroški bolnišnici in kliničnemu centru (KBC) sester usmiljenk, so objavili na spletni strani zagrebške nadškofije.

V Zagrebu so od Japonske dobili štiri seizmološke naprave za 
zgodnje zaznavanje in opozarjanje na potres.  Fotografija je 
simbolična. Foto: STA
V Zagrebu so od Japonske dobili štiri seizmološke naprave za zgodnje zaznavanje in opozarjanje na potres. Fotografija je simbolična. Foto: STA

ZAGREB > Po uničujočih potresih, ki so marca lani prizadeli Zagreb in okolico, decembra lani pa tudi območje sisaško-moslavške županije, so popotresno pomoč ponudili tudi iz organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO). Organizirali so donacijo seizmoloških naprav za zgodnje zaznavanje in opozarjanje na potres, ki jih izdeluje japonska družba Challenge, so zapisali v zagrebški nadškofiji.

Direktor podjetja Kazuo Sasaki je ob obisku v zagrebški katedrali pojasnil, da so napravo izdelali na pobudo japonske meteorološke agencije, ki izdeluje tudi alarmne sisteme proti naravnim nesrečam. Naprave, ki so jih podarili v Zagrebu, zabeležijo prvi potresni sunek nekaj sekund prej, preden ga začutijo ljudje. Določijo tudi žarišče potresa in njegovo intenzivnost. Te informacije nato pošljejo uporabnikom, kot so vrtci, šole, zasebna podjetja in podobni, da bi se lahko pripravili na potres ter zmanjšali paniko, so pojasnili.

Napravo, ki je postavljena v zagrebški katedrali, so že preizkusili tudi hrvaški strokovnjaki. Zagrebška katedrala je bila ena izmed najbolj poškodovanih v potresu marca lani, ki je stresel območje Zagreba z magnitudo 5.5. Prav tako so bili močno poškodovani otroška bolnišnica v Klaićevi ulici, KBC sester usmiljenk in cerkev vnebovzetja blažene Device Marije v severnem delu mesta, ki so jim donirali seizmološke naprave.


Najbolj brano