Jaklitscheva obiskala Slovence v Videmski pokrajini

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch se je v ponedeljek in danes mudila na obisku pri avtohtoni slovenski narodni skupnosti v Videmski pokrajini v Italiji. Sestala se je tudi s predstavniki lokalnih oblasti. Govorili so o čezmejnem sodelovanju in izzivih, s katerimi se sooča skupnost, so sporočili iz urada.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch 

ČEDAD, VIDEM > Jaklitscheva, ki so jo spremljali državni sekretar Dejan Valentinčič ter predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj in predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila, je obisk v ponedeljek začela v Kanalski dolini. Tam je obiskala Združenje Don Mario Černet in Slovensko kulturno središče Planika, so navedli v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Na občinskem uradu v Naborjetu se je udeležila srečanja o poučevanju slovenščine. Vodja Urada za slovenske šole pri Deželnem šolskem uradu Igor Giacomini je na srečanju sporočil, da so v Rimu sprejeli predlog o uvedbi eksperimentalnega večjezičnega pouka. Tako bo pouk v šolah Kanalske doline potekal v italijanščini, slovenščini in nemščini. Ministrica je pozdravila napovedane spremembe in obljubila vso podporo.

Popoldne je obiskala Rezijo, kjer se je srečala s tamkajšnjo županjo Anno Micelli. Jaklitscheva je poudarila, da v teh, sicer precej bolj negotovih časih, vidi odlično priložnost za še dodatno promocijo v Sloveniji, od koder bi lahko v Rezijo prišlo še več turistov.

Današnji del obiska je začela v Bardu, in sicer v Centru za kulturne dejavnosti in Etnografskem muzeju, nadaljevala pa v Čedadu, kjer se je srečala z dolgoletnim županom te občine Stefanom Ballochom. Župan je poudaril pomen stika z občinami, ki so vključene v zaščitni zakon za slovensko manjšino.

Sledili sta še dve srečanji s predstavniki različnih slovenskih društev. Med drugim so govorili o aktualnih izzivih, s katerimi se soočajo. Poudarili so, da bi bilo zanje zelo pomembno sodelovanje s Posočjem, predvsem z vidika turistične ponudbe. Izpostavili so tudi težavo, da je to področje zelo slabo pokrito na področju infrastrukture, ki bi zagotovila dobro internetno povezavo, kar pa vpliva tudi na gospodarsko privlačnost območja, kjer živi in deluje slovenska manjšina.

Ministrica je izpostavila, da se strinja, da prav skupno trdno delo omogoča ohranjanje jezika in slovenske identitete na tem področju, so še navedli v uradu.

Obisk v Videmski pokrajini bo zaključila z obiskom županstva v Špetru, kjer bo srečanje z župani občin v Nadiških dolinah, ki so vključene v zaščitni zakon za slovensko manjšino.


Najbolj brano