Iz pristanišča v Dalmaciji izginila zaplenjena jahta ruskega oligarha

Iz priveza v Betini na hrvaškem otoku Murter je oktobra lani izginila jahta ruskega oligarha Ališera Usmanova in njegove žene Irine, poročajo hrvaški mediji. Hrvaške oblasti so jahto zaplenile kot del sankcij Zahoda proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini, za njeno izginotje pa so izvedele šele minuli teden.

 Foto: PU Istarska
Foto: PU Istarska

DUBROVNIK > Jahta prijatelja ruskega predsednika Vladimirja Putina Irina VU je dolga 35 metrov in težka 240 ton, a je hrvaške teritorialne vode zapustila brez ovir.

Po podatkih spletne strani marinetraffic.com je iz pristanišča v Betini izplula 6. oktobra 2022 in se tri dni kasneje zasidrala v turškem pristanišču Didim v Egejskem morju. Na hrvaškem ministrstvu za pomorstvo, promet in infrastrukturo so za njeno izginotje izvedeli minuli teden, piše hrvaški časnik Slobodna Dalmacija.

Direktor Marine Betina Boris Ninić Moro je za časnik zatrdil, da je jahta iz Betine izplula po predpisih, z veljavnim nalogom, kapitanom in pripadajočo posadko.

"Po informacijah z ministrstva za pomorstvo so jahto odtujili, ker gre za zamrznjeno premoženje, ki je zapečateno," pa je za hrvaško televizijo Nova TV sporočil generalni sekretar na hrvaškem ministrstvu za zunanje zadeve Frano Matušić. Dodal je, da je za primer odgovorno ministrstvo za pomorstvo in promet, ker gre za prehod meje, pa tudi ministrstvo za notranje zadeve in carina.

Pomorska policija v trenutku prehoda meje ni imela uradnih informacij, da bi ladji morala onemogočiti nadaljnjo plovbo, je poročala Nova TV. Vsem članom posadke in drugim, ki so jim morda pomagali pri kršenju sankcij, grozi do pet let zapora.

Vrednost premoženja v Uzbekistanu rojenega ruskega oligarha in poslovneža Ališera Usmanova so v letu 2022 ocenili na 19,5 milijarde dolarjev in je veljal za enega od sto najbogatejših ljudi na svetu. Hrvaške oblasti so njegovo jahto skupaj s štirimi drugimi luksuznimi plovili ruskih oligarhov zaplenile, ker so na seznamu sankcioniranih oseb zaradi ruske agresije na Ukrajino.


Najbolj brano