Italijanski poslanci podprli Draghijevo vlado

Italijanski poslanci so danes z večino glasov podprli politiko predsednika vlade Maria Draghija v zvezi z vojno v Ukrajini, dan po tem, ko se je zaradi tega vprašanja razcepila koalicijska partnerica Gibanje pet zvezd. Zaradi tega razkola se ruši krhko ravnovesje v Draghijevi vladi.

Mario Draghi Foto: Evropski parlament
Mario Draghi Foto: Evropski parlament

RIM > Spodnji dom italijanskega parlamenta je s 410 glasovi za in 29 proti potrdil resolucijo, ki podpira politiko vlade do Ukrajine. Draghi je zavzel odločno stališče glede ruske invazije, saj je Kijevu poslal orožje, podprl ukrajinske upe za vstop v Evropsko unijo in sankcije proti Moskvi, čeprav je Italija v veliki meri odvisna od ruskega plina.

Vendar so se v njegovi koalicijski vladi pojavila nelagodja, ki so v torek izbruhnila na dan z razkolom v največji parlamentarni stranki, Gibanju petih zvezd. Zunanji minister Luigi Di Maio je zato izstopil iz stranke in jo obtožil, da je pokazala dvoumnost glede Ukrajine v času, ko je enotnost Zahoda ključnega pomena.

V novi skupini z imenom Skupaj za prihodnost se mu je pridružilo približno 60 poslancev - nekaj več kot četrtina poslancev Gibanja pet zvezd.

S to potezo se pojavlja tveganje, da se bo porušilo krhko ravnovesje moči v Draghijevi koaliciji, ki jo prihodnje leto čakajo splošne volitve.

Voditelj Gibanja pet zvezd Giuseppe Conte je poudaril, da njegova stranka še vedno podpira koalicijo, rekoč, da se "o podpori Draghiju ne razpravlja."

Nekdanji premier Conte je sicer od začetka vojne zagovornik diplomatske rešitve konflikta v Ukrajini. V zvezi s pošiljkami orožja na vzhod je tako večkrat posvaril pred vpletanjem v oboroževalno tekmo. Vodenje gibanja je prevzel po odstopu Di Maia januarja 2020, najprej začasno, nato pa so ga januarja lani uradno izvolili na ta položaj.


Najbolj brano