Italijanski mornar, ki so ga aretirali zaradi vohunjenja za Rusijo, naj bi imel finančne težave

Kapitan italijanske mornarice, ki ga je policija aretirala zaradi prodajanja tajnih dokumentov ruskemu vojaškemu diplomatu, je imel finančne težave, je danes v intervjuju za časnik Corriere della Sera povedala njegova soproga. Zaradi aretacije mornarja je med Italijo in Rusijo izbruhnil diplomatski spor.

 Foto: STA
Foto: STA

RIM > Italija je po aretaciji v sredo izgnala ruska diplomata, zunanji minister Luigi Di Maio pa je ruskemu veleposlaniku Sergeju Razovu predal uradni protest.

"Ni neumen, ni neodgovoren. Bil je samo obupan," je povedala soproga aretiranega mornarja Walterja Biota, Claudia Carbonara. "Obupan glede prihodnosti najinih otrok," je poudarila.

Plača v višini okoli 3000 evrov mesečno namreč ni zadostovala za vzdrževanje njegove družine s štirimi otroki, eden od njih invalid, in štirimi psi, je povedala njegova žena. Pojasnila je, da sta morala plačevati 1200 evrov kredita, kriti stroške šolanja in aktivnosti, zato je bil vojak primoral predati tajne dokumente Rusiji v zameno za 5000 evrov.

"Zaradi covida smo obubožali," je povedala Carbonara, sicer psihoterapevtka. Ob tem je izpostavila, da ji soprog ni povedal, kaj načrtuje.

Biot je delal v uradu načelnika generalštaba italijanske vojske od leta 2015 in je imel dostop do številnih dokumentov, ki zadevajo italijansko obrambo in dejavnosti zveze Nato. Domnevno naj bi fotografiral tajne dokumente in jih predajal naprej.

Po poročanju italijanskih medijev gre za najresnejši vohunski incident z Rusijo po koncu hladne vojne.


Najbolj brano