Italijanska vlada z dvema milijardama evrov na pomoč gastronomiji, kulturi in turizmu

Italijanska vlada je v noči na soboto sprejela paket ukrepov za pomoč poklicnim skupinam in gospodarskim panogam, ki so jih zadnji ukrepi za zajezitev okužb z novim koronavirusom najbolj prizadeli. Pomoč, ki je vredna dve milijardi evrov, bo namenjena predvsem italijanski gastronomiji, kulturi in turizmu.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

RIM > Gre za tretji sveženj pomoči v Italiji od začetka drugega vala epidemije covida-19 jeseni letos.

Italijanski premier Giuseppe Conte je ob sprejetju zadnjega svežnja zagotovil, da vlada ne bo nikogar pustila na cedilu. Priznal je, da državo čakajo še naporni meseci. Izrazil je tudi upanje, da bodo koronski ukrepi uspešni, tako da bi se lahko potrošnja povečala še pred božičnimi prazniki.

V Italiji je od danes na rdečem seznamu tudi dežela Abruci, kjer je v veljavi delno zaprtje. Razmišljajo pa, ali bi za rdečo razglasili tudi Furlanijo-Julijsko krajino, ki je zaenkrat oranžna. Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je v petek sprejel odlok, ki podaljšuje ukrepe za rdeče dežele, Lombardijo, Piemont, dolino Aoste, Apulijo, Kalabrijo in Sicilijo, do 3. decembra.

Kot vse kaže, koronski ukrepi italijanske vlade delujejo. Minister Speranza je namreč sporočil, da je reprodukcijska vrednost v več deželah padla pod 1, kar pomeni, da se je krivulja epidemije obrnila navzdol. Hkrati se položaj ni poslabšal v nobeni od dežel, ki so rumene in oranžne. O omilitvi ukrepov kljub temu v Italiji še ne razmišljajo, saj je pritisk na bolnišnice in oddelke za intenzivno nego še vedno velik.

Italijanska vlada si sicer želi, da bi potrošnja oživela še pred božičnimi prazniki. V deželah, kjer trenutno velja delno zaprtje, nameravajo trgovine in nakupovalna središča po načrtih vlade v Rimu ponovno odpreti deset dni pred božičem. Odločitev o tem naj bi vlada sprejela do 3. decembra.

V Italiji je v petek še vedno naraščalo število novih okužb z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah, pada pa reprodukcijska vrednost. Število novih okužb se je v petek povečalo s 36.176 dan prej na 37.242. Umrlo je 699 bolnikov s covidom-19, dan prej 653, so sporočili iz italijanskega ministrstva za zdravje. V Italiji je od začetka epidemije covida-19 20. februarja umrlo 48.569 bolnikov s covidom-19.


Najbolj brano