Italija dosegla 60-odstotno precepljenost

Italija je v kampanji cepljenja proti covidu-19 dosegla pomemben mejnik. Polno cepljenih je namreč že 60-odstotkov Italijanov, starejših od 12 let, kar pomeni 32,4 milijona ljudi, je danes sporočil državni komisar, pristojen za kampanjo cepljenja, Francesco Paolo Figliuolo.

 Foto: Danijel Cek
Foto: Danijel Cek

RIM > Do konca septembra želijo v Italiji doseči 80-odstotno precepljenost in s tem čredno imunost, je še povedal. Med drugim se v državi omenja možnost uvedbe obveznega cepljenja za učitelje, o čemer naj bi vlada v Rimu odločala še ta teden.

Medtem so hekerji napadli IT sisteme podjetja, ki skrbi za naročanje na cepljenje proti covidu-19 v deželi Lacij, kamor spada prestolnica Rim. Spletna stran zaradi kibernetskega napada, ki še traja, danes ne deluje, kar pomeni, da se ljudje ne morejo prijaviti na cepljenje.

V soboto se je sicer v več italijanskih mestih zbralo na tisoče nasprotnikov strožjih protikoronskih ukrepov, ki bodo zaradi ponovnega naraščanja okužb začela veljati 6. avgusta. Od petka bodo morali Italijani za obisk številnih zaprtih prostorov, od restavracij do muzejev, pokazati covidno potrdilo in dokazati, da so ali cepljeni proti covidu-10 ali so ga preboleli ali pa so bili negativni na testu za novi koronavirus.

Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je v zadnjem času v Italiji narasla na 58, za kar mnogi krivijo tudi tekme evropskega prvenstva v nogometu Euro 2020, na katerih so dovolili gledalce. To naj bi potrjeval podatek, da je med na novo okuženimi od konca junija več moških, mlajših od 40 let, kot žensk.


Najbolj brano