Il Piccolo: Narodni dom nazaj Slovencem, Tržaški univerzi drugo poslopje

Narodni dom v Trstu bodo 13. julija vrnili slovenski skupnosti v Italiji, njegova sedanja lastnica, Tržaška univerza, pa bo v zameno dobila poslopje nekdanje vojaške bolnišnice, danes piše tržaški časnik Il Piccolo. Kot dodaja, je italijansko notranje ministrstvo pismo o nameri v zvezi s tem te dni že poslalo vsem deležnikom.

Narodni dom v Trstu Foto: STA
Narodni dom v Trstu Foto: STA

TRST > Slovesnost simbolne predaje Narodnega doma bo 13. julija v navzočnosti predsednikov obeh držav, za zdaj pa bo šlo za simbolno gesto, saj bodo uradni postopki prenosa lastništev precej zapleteni in bodo trajali nekaj let, dodaja časnik.

V poslopju Narodnega doma je trenutno sedež prevajalskega oddelka Tržaške univerze. Kot je pojasnil predstavnik italijanskega notranjega ministrstva Michele di Bari, je bila zato potrebna menjava in kompenzacija univerzi za nepremičnino, katere vrednost je ocenjena na približno 9,5 milijona evrov.

“Usklajujemo prizadevanja, da se slovenski jezikovni manjšini v celoti vrne poslopje na Ulici Filzi 9 v Trstu, imenovano Narodni dom, ki je bilo do tragičnih dogodkov julija 1920 sedež slovenske kulture,” so zapisali na notranjem ministrstvu. Gre za fašistični požig narodnega doma 13. julija 1920.

Glede na predstavljeni načrt bodo Narodni dom najprej brezplačno prenesli v državno lastništvo, univerza pa bo prav tako brezplačno v last dobila poslopje nekdanje vojaške bolnišnice, kjer že deluje študentski dom. Poleg tega bo Občina Trst brezplačno na univerzo prenesla lastništvo nepremičnine na ulici Paolo de Ralli, kjer bo prostore dobil prevajalski oddelek.

Agencija za državno lastnino pa bo nato notranjost Narodnega doma namenila organizacijama slovenske narodne skupnosti - Slovenski kulturno-gospodarski zvezi (SKGZ) in Skupnosti slovenskih organizacij (SSO). V času do dokončne izselitve prevajalskega oddelka bo lahko univerza slovenski skupnosti dala na voljo nekaj prostorov v pritličju Narodnega doma.

Postopek bo namreč trajal nekaj let in vsi deležniki bodo morali opraviti svoje, dodaja Il Piccolo. Kot opozarja, so pri tem največja neznanka poteze tržaške občine, ki jih bo moral potrditi občinski svet, pri čemer pa “obstaja tveganje, da bo vse padlo v vodo”.


Najbolj brano