Hrvaški državni vrh poziva Zagrebčane k previdnosti po potresu

Po močnem potresu, ki je danes zadel Zagreb, hrvaški državni vrh poziva k previdnosti. Hrvaški premier Andrej Plenković je Zagrebčanom priporočil, naj ostanejo pred svojimi stanovanjskimi objekti ter naj še vedno spoštujejo medsebojno razdaljo zaradi nevarnosti širitve novega koronavirusa. Pri čiščenju posledic potresa pomaga tudi hrvaška vojska.

 Foto: Twitter
Foto: Twitter

ZAGREB > “Imamo dve krizni situaciji, ki sta protislovni. Centralizirali bomo vse dejavnosti štaba civilne zaščite in vlade, da bi se vzporedno soočali z obema krizama,” je dejal Andrej Plenković, potem ko je hrvaški državni vrh obiskal porušeno središče Zagreba.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je pozval državljane, naj se držijo navodil pristojnih, predvsem štaba civilne zaščite in njegovega vodje, hrvaškega notranjega ministra Davorja Božinovića.

“Vse ostalo, kar slišite v javnosti, lahko zanemarite,” je povedal Milanović. Na družbenih omrežjih na Hrvaškem se je na primer pojavila vrsta lažnih novic in napovedi novih hudih potresov, ki dodatno vznemirjajo javnost.

Vojaki čistijo ruševine

Božinović je potrdil, da pripadniki hrvaške vojske čistijo ruševine, ki jih je največ na starih stavbah v središču mesta. Na terenu so tudi vse pristojne mestne službe. Gasilci so imeli več kot 65 posredovanj po najhujšem potresu v Zagrebu v zadnjih 140 letih, je poročal hrvaški radio.

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je povedal, da je stanje na zdravstvenem področju relativno dobro. Kot prednostno nalogo je izpostavil preverjanje stabilnosti konstrukcij zdravstvenih objektov. Potrdil je, da so morali iz ene zagrebških porodnišnic zaradi potresnih poškodb premestiti deset dojenčkov v drugo bolnišnico.

Beroš je potrdil, da je bilo v današnjem potresu hudo poškodovano 14-letno dekle. Dekle je na intenzivni negi in jo nameravajo operirati zaradi poškodb glave.

Povedal pa je tudi, da širjenje novega koronavirusa večji izziv kot popotresna situacija.

Hrvaški mediji medtem poročajo, da je v potresu poškodovano tudi poslopje hrvaškega parlamenta. Tudi v to stavbo je prepovedan vstop, dokler ne bodo preverili varnosti konstrukcije.

Z zagrebškega letališča Franja Tuđmana so sporočili, da letališka stavba in steza nista bili poškodovani. Nedeljski letalski promet zato poteka po načrtih, so dodali.

Janša ponudil Hrvaški pomoč po potresu

Slovenski premier Janez Janša je po današnjem močnem potresu na območju Zagreba že govoril s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem in Hrvaški ponudil pomoč, je Janša sporočil na Twitterju. Sočutje in solidarnsot s Hrvaško je izrazil tudi predsednik republike Borut Pahor. Pomoč je Hrvaški ponudila tudi EU.

Borut Pahor je tvitnil, da je imel daljši telefonski pogovor s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem in mu izrazil sočutje ob potresu, ki je prizadel območje Zagreba. Izrekel mu je tudi solidarnost Slovenije.

Zunanji minister Anže Logar je po telefonu govoril s hrvaškim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom ter mu prav tako ponudil pomoč Slovenije. “Z vami smo,” je napisal na twitterju.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je tvitnil, da z zaskrbljenostjo spremlja vesti iz sosednje Hrvaške, kjer ima mnogo prijateljev.

Pomoč Hrvaški je ponudil tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ki je na twitterju zapisal, da pozorno spremljajo, kaj se dogaja Hrvaškem, in da so v stiku z oblastmi. “Pripravljeni smo pomagati,” je zagotovil komisar iz Slovenije.

Solidarnost s Hrvaško sta izrazila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. “EU je z vami, ostanite trdni,” je tvitnila Von der Leynova po pogovoru s Plenkovićem. Michel pa mu je zagotovil, da “EU stoji skupaj z našimi prijatelji in je pripravljena pomagati”.

Iz Zagreba zaenkrat poročajo o precejšnji gmotni škodi. Več ljudi naj bi bilo poškodovanih. 14-letno dekle je v kritičnem stanju, je povedal hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš.

Janša je sicer v svojem tvitu zatrdil tudi, da po prvih poročilih v Sloveniji ni resnejših posledic potresa. Tudi v krški nuklearki je vse normalno, je zagotovil.


Najbolj brano