Grozijo, da bodo blokirali pristanišče Trst

Trst je na nogah; pristaniški delavci grozijo, da bodo jutri blokirali tržaško in tržiško pristanišče. Pri blokadi nameravajo vztrajati, vse dokler vlada ne bo umaknila odloka, da morajo imeti zeleno covidno potrdilo (pogoj PCT), če želijo na delo. Predsednik pristaniške uprave Zeno D'Agostino pa je pripravljen odstopiti, če ne bi dosegli kompromisa in bi se blokada pristanišča uresničila.

Tržaško pristanišče v primežu vladnega odloka o obveznem 
covidnem potrdilu za vse delavce  Foto: Legambiente-Trst
Tržaško pristanišče v primežu vladnega odloka o obveznem covidnem potrdilu za vse delavce  Foto: Legambiente-Trst

TRST > Podjetja, ki delujejo v tržaškem pristanišču (agenti, špediterji, terminalisti), in agencija za pristaniško delo so delavcem ponudili, da so jim do konca leta pripravljeni plačevati obvezne teste, a do včeraj se Odbor tržaških pristaniških delavcev - gre za 1500 ljudi - s tem ni strinjal in vztraja, da zanje ne velja ne obvezno testiranje ne zeleno covidno potrdilo. Brez covidnega potrdila naj bi bilo kar 40 odstotkov pristaniških delavcev.

V pristaniški upravi vzhodnega Jadrana, ki jo vodi Zeno D'Agostino, opozarjajo, da je prihodnost pristanišča Trst ogrožena, saj bi z daljšo blokado izgubili vse, kar so v zadnjem obdobju dosegli. Mimogrede, D'Agostina podpirata oba županska kandidata v drugem krogu volitev Roberto Dipiazza in Francesco Russo.

V Luki Koper se samotestira kar dve tretjini zaposlenih

Vstop v koprsko pristanišče je od zadnjega vladnega odloka mogoč le s pogojem PCT. “Zaposleni v Luki, ki so cepljeni ali preboleli, so prejeli izjavo, s katero potrjujejo izpolnjevanje enega od teh dveh pogojev. Izjavo imajo pri sebi in jo na zahtevo pokažejo. Tisti, ki ne izpolnjujejo pogoja PC pa so prejeli teste za samotestiranje in evidenčni list, v katerega vpisujejo datume testiranja, ki sledijo zahtevani periodiki enega tedna,” so pojasnili v Luki. V podjetju ocenjujejo, da se samotestira približno dve tretjini zaposlenih. “Za zaposlene pri agencijah, špediterjih in zunanjih izvajalcih morajo za izpolnjevanje PCT pogoja poskrbeti njihovi delodajalci. Na vhodu v pristanišče pa varnostno osebje preverja izpolnjevanje PCT pogoja,” pojasnjujejo v Luki.

Že samo napoved blokade pristanišča ima prve posledice, poroča Primorski dnevnik. Turški vozniki tovornjakov se že od začetka tedna izogibajo plovbi do Trsta, da ne bi ostali ujeti v morebitnem zastoju. Tako tudi 100 tovornjakov logistične ekipe formule 1 po veliki nagradi Turčije v Evropo ne bo potovalo s trajektom prek Trsta, ampak so raje spremenili načrte in izbrali Marseille.

V Luki Koper pa so včeraj povedali, da med ladjarji še niso zaznali sporočil, da bodo izbrali Koper zaradi groženj z blokado Trsta.

V Italiji je sicer cepljenih že 80 odstotkov prebivalstva. A kot se je izkazalo, jih je med pristaniškimi delavci ta odstotek precej manjši.

V Italiji bo jutri začel veljati odlok, po katerem bodo na delo tako v javnem kot zasebnem sektorju lahko prišli le imetniki pogoja PCT, pri čemer pa je testiranje obvezno na 48 ur in ni brezplačno.


Najbolj brano