Grabar-Kitarovićeva med morebitnimi kandidatkami za generalno sekretarko zveze Nato

Nekdanja hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, nekdanja litovska predsednica Dalia Grybauskaite in nekdanja britanska premierka Theresa May so morebitne kandidatke za generalno sekretarko zveze Nato, ugibajo hrvaški mediji. Morebitno kandidaturo Grabar-Kitarovičeve so omenili med omizjem na mednarodnem forumu o globalni varnosti v Bratislavi.

 Nekdanja hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je med 
morebitnimi kandidatkami za generalno sekretarko zveze Nato. Foto: STA
Nekdanja hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je med morebitnimi kandidatkami za generalno sekretarko zveze Nato. Foto: STA

ZAGREB > Informacijo o morebitni kandidaturi nekdanje hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović je naznanil podpredsednik mednarodnega foruma za varnost Halifax Robin Sheperd, na začetku omizja o demokraciji na konferenci o globalni varnosti, ki je pred kratkim potekala v Bratislavi, je poročala komercialna hrvaška televizija Nova TV v četrtek zvečer. Omizja se je udeležila tudi Grabar-Kitarovićeva.

Nova TV je predvajala izjavo Shepherda, ki je Grabar-Kitarovićevi povedal, da v Washingtonu, kjer je sedež foruma Halifax, omenjajo bivšo hrvaško predsednico kot eno od favoritk za novo generalno sekretarko zveze Nato.

Sedanjemu generalnemu sekretarju Nata Jensu Stoltenbergu se mandat izteče jeseni 2022. Grabar-Kitarovićeva za zdaj ni želela komentirati možnosti kandidature, a navedb tudi ni zavrnila.

Grabar-Kitarovićeva je bila v preteklosti pomočnica za javno diplomacijo generalnega sekretarja zveze Nato, preden je leta 2014 kandidirala za hrvaško predsednico in leta 2015 tudi zmagala v drugem krogu hrvaških predsedniških volitev. Bila je tudi vodja hrvaške diplomacije v prvi vladi nekdanjega premierja Iva Sanaderja, potem pa hrvaška veleposlanica v Washingtonu.

Hrvaški vojaški in geostrateški analitik, ki tudi sam dela v zvezi Nato, Robert Barić je že izrazil dvom, da bo Hrvaška uspešno odigrala tako pomembno diplomatsko tekmo, ki bi izstrelila Grabar-Kitarovićevo na vrh zveze Nato, in menil, da bodo ključno vlogo pri izbiri nove osebe na čelu zveze Nato imele največje zaveznice. Bo pa treba zadovoljiti pričakovanja ZDA, proatlantskih Evropejcev kot tudi stare Evrope in bolj skeptične Francoze, je dejal Barić za Novo TV. Pričakuje, da se bodo imena uradnih kandidatov pojavila konec leta.

Hrvaški mediji omenjajo Grabar-Kitarovićevo tudi kot morebitno visoko komisarko ZN za pravice žensk.

Grabar-Kitarovićeva je po lanskem porazu na predsedniških volitvah na Hrvaškem nadaljevala mednarodno diplomatsko kariero. Postala je tudi članica Mednarodnega olimpijskega komiteja.


Najbolj brano