Fedriga zaskrbljen zaradi vse več migrantov preko balkanske poti

Predsednik deželne vlade Furlanije Julijske krajine (FJK) Massimiliano Fedriga je danes izrazil zaskrbljenost, ker znova beležijo porast števila prihodov migrantov v Italijo preko balkanske poti. Problematično naj bi bilo zlasti območje na slovenski-italijanski meji pri Gorici, je po poročanju italijanskih medijev nakazal Fedriga.

Predsednik deželne vlade Furlanije Julijske krajine (FJK) Massimiliano Fedriga je danes izrazil zaskrbljenost, ker znova beležijo 
porast števila prihodov migrantov v Italijo preko balkanske poti.  Foto: Damjan Balbi
Predsednik deželne vlade Furlanije Julijske krajine (FJK) Massimiliano Fedriga je danes izrazil zaskrbljenost, ker znova beležijo porast števila prihodov migrantov v Italijo preko balkanske poti.  Foto: Damjan Balbi

TRST > "Uspelo nam je, da smo število nezakonitih migrantov, za katere skrbi FJK, zmanjšati za 40,5 odstotka. A zdaj se število prihodov migrantov znova povečuje. Tudi iz Hrvaške so nam potrdili, da število migrantov, ki prihajajo iz Bosne in Hercegovine, raste," je dejal Fedriga, ki prihaja iz desničarske stranke Liga.

Za nadzor italijansko-slovenske meji od 1. julija sicer skrbijo mešane policijske patrulje obeh držav. Zaenkrat policije javno niso poročale o kakšnih večjih težavah sodelovanja.

Problematični naj bi bili sicer predvsem tisti migranti, ki nimajo pravice do azila. Novi italijanski zunanji minister in vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio je napovedal, da bo še ta teden predstavil ukrepe za pohitritev procesa vračanja v njihove matične države.

To naj bi veljalo predvsem za tunizijske državljane, ki so, kot poudarja Di Maio, navadni ekonomski migranti in ne morejo dobiti pravice do azila. Di Maio je napovedal, da si želi s Tunizijo izpogajati nov sporazum za vračanje migrantov.


Najbolj brano