Doberdob bo gostil festival praženega krompirja

Tradicionalni Svetovni festival praženega krompirja, ki bo potekal že 18. leto zapored, se seli v zamejstvo. Prireditev bo namreč danes gostil Doberdob na goriškem Krasu. Na festivalu se vsako leto zberejo številni ljubitelji praženega krompirja iz Slovenije in tujine, obiskovalcem pa bodo brezplačno ponudili pražen krompir na več kot 99 načinov.

 Foto: Sta
Foto: Sta

DOBERDOB > Vsako leto se zbere več simpatizerjev praženega krompirja, zato organizatorji iz Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi tudi letos pričakujejo izjemen dogodek, kjer bo več tisoč ljubiteljev iz Slovenije in tujine uživalo v praženem krompirju, prijetni družbi in še čem.

Letošnja prireditev se bo odvijala na prireditvenem prostoru ob spomeniku slovenskim žrtvam prve svetovne vojne, za člane društva pa pripravljajo tudi organiziran avtobusni prevoz iz Ljubljane.

Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi je nastalo iz hudomušne ideje na nekem sprejemu okoli novega leta 2000. V vili Podrožnik so med drugimi dobrotami jedli za prilogo pražen krompir. Razvila se je debata o tem, kako je podcenjen v primerjavi z drugimi jedmi. Tako so sklenili, da je treba temu narediti konec in v ta namen ustanoviti društvo, ki si bo prizadevalo poveličati pražen krompir v glavno jed in se zavzemati za njegov obstoj.

Društvo so formalno ustanovili na občnem zboru maja leta 2000, piše na spletni strani društva.


Najbolj brano