Di Maio ustanavlja novo stranko

Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo 25. septembra, ustanavlja novo levosredinsko stranko. Di Maio je junija zapustil Gibanje pet zvezd, z njim je odšlo še nekaj deset poslancev stranke, ki je zmagala na zadnjih volitvah leta 2018. Odhodi iz gibanja se medtem še nadaljujejo.

Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo 25. septembra, ustanavlja novo 
levosredinsko stranko.
Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo 25. septembra, ustanavlja novo levosredinsko stranko.  

RIM > V pogovoru za italijansko televizijo v nedeljo zvečer je Di Maio povedal, da se bo njegova stranka imenovala Državljanska zaveza, omenil je tudi možnost povezave s socialdemokrati oziroma Demokratsko stranko (PD).

Dejal je, da je navdih za novo stranko dobil pri papežu Frančišku, ki je konec tedna na poti iz Kanade italijanske stranke pozval, naj bodo odgovorne.

Di Maio je iz Gibanja pet zvezd izstopil po sporu z nekdanjim premierjem in sedanjim vodjo stranke Giuseppejem Contejem. Z njim je odšlo okoli 60 poslancev, ki so v parlamentu oblikovali lastno frakcijo.

Di Maio je sicer gibanje vodil skoraj tri leta, od leta 2017 do leta 2020. Na zadnjih volitvah leta 2018 je dobilo največ glasov, po odhodu Conteja s premierskega položaja pa je sodelovalo v vladi premierja Maria Draghija in pred dvema tednoma tudi prispevalo k njenemu padcu.

Pred septembrskimi predčasnimi volitvami ankete Gibanju pet zvezd napovedujejo slab rezultat, še vedno pa se nadaljujejo tudi odhodi iz stranke. V nedeljo je odhod napovedal minister za odnose s parlamentom Federico D'Inca, ki je dejal, da se je za to odločil v trenutku, ko je gibanje odreklo podporo premierju Draghiju. Odhod je napovedal tudi nekdanji vodja poslanske skupine gibanja Davide Crippa.

Gibanje je sicer odločilo, da na kandidatne liste za prihodnje volitve ne bodo uvrščali tistih, ki so v parlamentu že bili dva mandata, a oba omenjena predstavnika trdita, da se za odhod nista odločila zaradi tega.


Najbolj brano