Dečka je ob morju ugriznil modras

Petletnika iz Tuzle je v torek na polotoku Pelješac v zalivu Divna v prst ugriznil modras. Dečka so s policijskim helikopterjem odpeljali v splitsko bolnišnico, poroča Slobodna Dalmacija.

Zaliv Divna na polotoku Pelješac, kjer je modras ugriznil otroka.  Foto: Wikipedia
Zaliv Divna na polotoku Pelješac, kjer je modras ugriznil otroka.  Foto: Wikipedia

PELJEŠAC > Po podatkih časnika Slobodna Dalmacija deček dobro okreva in ni v življenjski nevarnosti. Če bo zdravljenje potekalo po predvidevanjih, bi moral biti deček prihodnji teden že v domači oskrbi.

Deček je bil s starši v zaliv Divna na polotoku Pelješac, ko ga je modras, ki je bil od morja oddaljen le en meter, ugriznil v prst na roki. Takoj ko so starši videli sledove ugriza, so poiskali ekipo prvo pomoči, ki je nemudoma poklicala helikopter, ta pa je dečka takoj odpeljal v splitsko bolnišnico. Deček je imel ob prihodu na kliniko zatečeno roko. Takoj so mu vbrizgali protistrup, ko pa so posumili, da gre za komplikacijo, so poklicali kirurga. Ta je dečka takoj po pregledu napotil na oddelek otroške kirurgije, kjer so ga operirali, saj je bila njegova roka v nevarnosti. Zatem so dečki še enkrat vbrizgali protistrup.

Gre za dvanajsti ugriz letos, ki so ga zdravili v Splitu. Vsak ugriz je drugačen, saj kača velikokrat ne izloči strupa ali pa izloči le majhno količino. Zdravniki nikoli ne vejo, koliko strupa je kača izločila, zato zdravljenje poteka po enakem postopku. Otrokom, ki imajo majhno telesno težo, vbrizgajo več protistrupa. Prav pri otrocih tudi pogosteje nastopijo zapleti, je za Slobodno Dalmacijo povedal dr. Boris Lukšić. Kako to, da se je kača znašla na plaži? To nas ne bi smelo presenetiti, pravi Lukšić. “Kača je zaradi velike vročine in suše šla iskat vodo in ta pot jo je pripeljala do plaže. Pred nekaj leti smo imeli dva podobna primera na Bolu in Braču, ko je modras prav tako prišel do morja in ugriznil dve osebi,” je povedal.

Edini smrtni primer v Splitsko-dalmatinski županiji zaradi ugriza kače pa se je zgodil pred dvanajstimi leti, ko je umrl otrok, ki ga je modras ugriznil v vrat.


Najbolj brano