D'Annunziev kip naj bi postavili na Borzni trg

Na ponedeljkovi seji tržaškega občinskega sveta so se dotaknili tudi postavitve kipa Gabrieleja D'Annunzia v Trstu, ki ga občinska uprava Roberta Dipiazze namerava odkriti v sklopu razstave, s katero bodo počastili stoletnico pohoda na Reko. Leta 1919 je D'Annunzio hotel Reko priključiti Italiji.

Kip bo upodabljal Gabrieleja D
Kip bo upodabljal Gabrieleja D'Annunzia, ki sedi na klopci in bere časopis. Foto: Vir: Wikipedia

TRST > Občinska svetnica stranke Open FVG Sabrina Morena je po poročanju Primorskega dnevnika na občinskega odbornika za kulturo Giorgia Rossija naslovila vprašanje, zakaj so se odločili s kipom počastiti osebo, ki navsezadnje za Trst ni storila veliko, povrhu tega pa je tudi sporna s političnega vidika. Zanimalo jo je tudi, kje bo kip stal.

Rossi je izbiro osebnosti, ki jo bodo počastili s kipom, utemeljil z argumentom, da je D'Annunzio zelo pomemben za istrsko skupnost italijanske narodnosti in za njihovo reševanje reškega vprašanja, ki velja za enega večjih jadranskih konfliktov, ki je po letu 1918 ločil Italijo od Jugoslavije. Morena je odbornika spomnila, da bi si v Trstu kipe zaslužile mnoge druge osebnosti, ki so s svojimi dejanji pustile pečat v tem mestu in ne v mestu, ki je danes del druge države. Sabrino Moreno je vznejevoljila tudi odločitev občinske uprave, da bo kip D'Annunzia predvidoma postavila na Borznem trgu. Na dodatno poizvedovanje Primorskega dnevnika o tem, kje točno bo kip stal, je odbornik povedal, da v neposredni bližini Trgovinske zbornice. Kip bo upodabljal D'Annunzia, ki sedi na klopci in bere časopis.


Najbolj brano