Cerarja v Trstu razveselila obljuba Fedrige

Zunanji minister Miro Cerar je danes skupaj s predsednikom italijanske dežele Furlanija-Julijska krajina (FJK) Massimilianom Fedrigo odprl nove prostore slovenskega generalnega konzulata v Trstu. Pred sprejemom ob dnevu državnosti se je tudi ločeno sestal s predstavniki slovenske manjšine in Fedrigo.

Zunanji minister Miro Cerar se je sestal s predstavniki slovenske 
manjšine. Foto: Foto: Damian Balbi
Zunanji minister Miro Cerar se je sestal s predstavniki slovenske manjšine. Foto: Foto: Damian Balbi

TRST >Zagotovljena zastopanost slovenske manjšine v italijanskem parlamentu in uvedba skupnih policijskih patrulj ob meji sta bili glavni temi včerajšnjega srečanja v Trstu med slovenskim zunanjim ministrom Mirom Cerarjem in predsednikom deželne vlade Furlanije Julijske krajine Massimilianom Fedrigo ob robu slovesnega odprtja novega sedeža generalnega konzulata Republike Slovenije.

Tako kot že januarja ob pogovoru na gradu Strmol je Fedriga ponovil, da podpira zamisel o zajamčenem mandatu v poslanski zbornici oziroma senatu za predstavnika slovenske manjšine, a dodal je, da nima neposrednega vpliva na odločitve, ki se sprejemajo v Rimu. Zato pa lahko vpliva na deželni svet Furlanije Julijske krajine in se bo zavzel za spremembo deželnega volilnega zakona na način, da bo en sedež pripadel demokratično izvoljenemu Slovencu. “Ta ne sme biti levi ali desni, mora zastopati slovensko manjšino,” je novinarjem povedal Fedriga, ki si ne želi, da bi se slovenska narodna skupnost morala opirati na stranke.

Cerar se je zaveze predsednika deželne vlade razveselil, čeprav prvim zagotovilom na začetku leta še niso sledili konkretni rezultati. V Rimu so medtem tudi razpravljali o spremembi ustave z zmanjšanjem števila parlamentarcev, vse amandmaje v korist slovenske manjšine pa je vladna koalicija Gibanja petih zvezd in Lige zavrnila. Na to novinarsko pripombo se je Cerar odzval z obžalovanjem, da Slovenija v pogovorih z Italijo ne more “zastopati nobenega stališča”, ker v vrstah slovenske manjšine ni enotnega predloga, kako naj se uresniči zagotovljena zastopanost. Zato je predstavnike narodne skupnosti pozval k iskanju konsenza in po kasnejšem srečanju z njimi ocenil, da je bil storjen “korak naprej”.

Fedriga: skupne patrulje v nekaj tednih

O skupnih slovensko-italijanskih policijskih patruljah pa je Fedriga napovedal, da bi te lahko začele delovati “v nekaj tednih” in da trenutno poteka tehnično usklajevanje. “Slovenija se pridružuje nekaterim drugim sosedam Italije pri tem načinu nadzora meje. S tovrstnim sodelovanjem utrjujemo zaupanje med policijama in med narodoma, predvsem pa sporočamo javnosti, da se ilegalnim migracijam upiramo na način, ki ne bo okrnil bogastva življenja in sodelovanja ljudi ob meji,” je komentiral vodja slovenske diplomacije.

Cerar in Fedriga sta sicer potrdila, da so odnosi med sosedama zelo dobri. Italija je po Nemčiji najpomembnejši gospodarski partner Ljubljane, delež prihodov in nočitev italijanskih turistov v Sloveniji pa se še dodatno povečuje. Nova priložnost za utrjevanje odnosov bo stoletnica požiga Narodnega doma v Trstu 12. julija 2020. Dotlej naj bi po dogovoru med nekdanjima zunanjima ministroma Angelinom Alfanom in Karlom Erjavcem celotna stavba spet prišla v slovenske roke, a postopek vračanja za zdaj miruje.

Po naključju sta danes za isto mizo sedela dva neuradna kandidata za evropskega komisarja. Cerar je že pred dnevi dejal, da se o tem v koaliciji niso pogovarjali, Fedriga pa vesti, da ga je Liga vključila na seznam petih imen za Bruselj, danes ni želel komentirati.


Najbolj brano