Bruselj odobril 163 milijonov evrov za gradnjo komunalne infrastrukture na Reki

Evropska unija bo prispevala 163 milijonov evrov kohezijskih sredstev za naložbe v vodovod in sistem čiščenja odpadnih voda na območju Reke in Primorsko-goranske županije na Hrvaškem. Na Hrvaškem izpostavljajo, da gre za projekt, ki je po deležu evropskih sredstev drugi največji za projektom izgradnje mosta na polotok Pelješac.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

REKA > Posodobitev infrastrukture bo približno 190.000 prebivalcem tega območja zagotovila čistejšo vodo, nadomestila staro vodovodno infrastrukturo, izboljšala povezanost z javnim kanalizacijskim sistemom ter zagotovila boljše čiščenje odpadne vode, je sporočila Evropska komisija. Kot so dodali, projekt predvideva izgradnjo več kot 300 km vodovodnega in kanalizacijskega omrežja. Dela naj bi bila končana do decembra 2023.

Pogodbo o prenovi vodovodno-komunalnega sistema reške aglomeracije, ki je vredna 1,7 milijarde kun (230 milijonov evrov) so na Reki podpisali v začetku avgusta. Kot je takrat poudaril Novi list na svoji spletni strani, gre za največji hrvaški projekt po Pelješkem mostu, ki bo dobil evropska sredstva.

Časnik napoveduje, da bodo dela za uresničitev kapitalne komunalne investicije s katerimi bodo zaščitili pitno in morsko vodo po najvišjih ekoloških standardih, lahko stekla v prvi polovici leta 2019.

Za izvajalce del na vodovodni infrastrukturi, v reškem javnem komunalnem podjetju načrtujejo že jeseni objaviti enotni razpis za sedem skupin del, ki jih predvideva projekt. Na to bodo sklenili sedem pogodb z izvajalci, ki jih bodo angažirali na izgradnji, optimizaciji in rekonstrukciji več kot 200 kilometrov kanalizacije in približno 100 kilometrov vodovoda.

V mestnemu komunalnemu podjetju so tudi pojasnili, da bodo najpozneje v začetku prihodnjega leta objavili posebni razpis za izbiro izvajalcev del za projektiranje in izgradnjo naprav za čiščenje odpadnih voda. Začetek izgradnje naprave, ki bo nameščena na reški Delti, pričakujejo v letu 2020. Nova naprava bo imela zmogljivost obremenitve za 200.000 prebivalcev. Odpadne vode bodo biološko obdelali preden jih bodo spustili v morje. Predvideno je, da bodo vsi deli naprave v zaprtih objektih ter da ne bo neprijetnih vonjav niti onesnaženja zraka.

Gre za megaprojekt, za katerega je bilo potrebno pripravili 120 posebnih projektov glede na vse podsisteme, ki jih bodo zajeli. Samo na Reki bodo dela stekla v približno 200 ulic, gradili bodo tudi v okoliških občinah Kastav, Viškovo, Čavle in Jelenje.

Pričakujejo, da bodo po sklenitvi projekta dosegli evropske komunalne standarde ter zvišali priključitev gospodinjstev na kanalizacijo za 25 odstotkov v primerjavi z obstoječih 68 odstotkov ter znižati izgube v vodovodni mreži za osem odstotkov. Dolgoročno načrtujejo, da bo 98 odstotkov prebivalstva v županiji bili priključeno na kanalizacijo do leta 2028.


Najbolj brano