Bratje Italije suspendirali kandidata, ki je hvalil Hitlerja

Italijanska postfašistična stranka Bratje Italije, ki se ji obeta zmaga na nedeljskih parlamentarnih volitvah, je suspendirala kandidata Calogera Pisana, potem ko je prišlo na dan, da je pred leti na družbenih omrežjih hvalil nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja. Stranka se skuša pred volitvami otresti povezav s fašizmom.

Vodja stranke Bratje Italije Giorgia Meloni skuša javnost prepričati, 
da je fašizem v stranki, ki je naslednica neofašističnega Italijanskega socialnega gibanja, preteklost. Foto: Daniel Novakovic/STA
Vodja stranke Bratje Italije Giorgia Meloni skuša javnost prepričati, da je fašizem v stranki, ki je naslednica neofašističnega Italijanskega socialnega gibanja, preteklost. Foto: Daniel Novakovic/STA

RIM > Calogero Pisano, vodja stranke v sicilski pokrajini Agrigento in tudi član državnega vodstva stranke, je bil suspendiran z vseh položajev v stranki. Odločitev začne veljati takoj, je danes sporočila stranka.

Vodja stranke Giorgia Meloni, ki po volitvah računa na premierski položaj, skuša javnost prepričati, da je fašizem v stranki, ki je naslednica neofašističnega Italijanskega socialnega gibanja (MSI), preteklost. A številni opozarjajo, da je v njej še veliko ljudi, ki se jim toži po fašizmu.

Pisano je v objavi na facebooku leta 2014 zapisal, da ga komentar Italija je nad vsem, ki je bil na fotografiji Giorgie Meloni, spominja na velikega državnika pred 70 leti. Pri tem je dodal, da nima v mislih Benita Mussolinija, temveč "Nemca". Tudi iz drugih objav na družbenih omrežjih naj bi izhajala njegova naklonjenost do fašizma oziroma nacizma.

Zadevo je tik pred volitvami razkril časnik La Repubblica, nemudoma se je odzvala judovska skupnost. Vodja skupnosti v Rimu Ruth Dureghello je zapisala, da je nesprejemljivo, da bi v italijanskem parlamentu sedeli ljudje, ki hvalijo Hitlerja.

V levosredinski Demokratski stranki (PD), ki se ji na volitvah obeta drugo mesto, so v odzivu opozorili, da Bratje Italije ne morejo skriti, od kod izvirajo.

Podpredsednik stranke Peppe Provenzano je zapisal: "Globoke korenine nikoli ne pomrznejo." Ob tem je spomnil, da imajo Bratje Italije v logotipu stranke še naprej plamen v barvah italijanske zastave, ki so ga prevzeli od MSI.


Najbolj brano