Beneški župan bo upravljal s sredstvi za nujno pomoč po poplavah

Beneški župan Luigi Brugnaro je prevzel odgovornost za upravljanje 20 milijonov evrov nujne pomoči, ki jih je vlada dala na razpolago mestu po poplavah. Potem ko so se razmere v Benetkah v soboto rahlo umirile, oblasti za danes zgodaj popoldne spet napovedujejo visoko plimovanje, ko naj bi poplavilo 70 odstotkov mestnega središča.

Po ocenah oblasti je v preteklih dneh v Benetkah nastala škoda v 
višini več sto milijonov evrov. Foto: Katja Gleščič
Po ocenah oblasti je v preteklih dneh v Benetkah nastala škoda v višini več sto milijonov evrov. Foto: Katja Gleščič

BENETKE > Luigi Brugnaro ima v svoji novi vlogi vladnega komisarja na voljo 40 dni, da oblikuje načrt za prenovo mesta, ki ga je ta teden prizadelo rekordno plimovanje. Glede na prve predloge bodo meščani za sanacijo po poplavah prejeli do 5000 evrov odškodnine, podjetniki pa do 20.000 evrov.

Zaradi ogromne škode, ki jo je za seboj pustilo morje, pa Brugnaro poziva tudi k donacijam za mesto iz domovine in tujine.

Posebna komisija bo težave Benetk obravnavala 26. novembra, takrat naj bi razpravljali tudi o prepovedi zasidranja za večje ladje za križarjenje in spornih zaščitnih pregradah, imenovanih Mose, ki naj bi ubranile beneško laguno pred poplavami.

Medtem je v mesto prispelo tudi več sto mladih iz cele Italije, ki v okviru akcije Benetke kličejo pomagajo pri sanaciji in čiščenju mesta.

Benetke še vedno ogroža visoko plimovanje. Za danes okoli 13. ure napovedujejo dvig morja do 160 centimetrov nad običajnim nivojem, kar pomeni, da bo pod vodo okoli 70 odstotkov mestnega središča. Šele v poznih popoldanskih urah pa naj bi se po ocenah vremenoslovcev razmere začasno umirile. Za prihodnje dni napovedujejo novo deževje.

Najhuje je bilo v mestu v noči na sredo, ko je voda segala 187 centimetrov nad običajno gladino, kar je največ v več kot 50 letih. Poplavljene so bile skoraj celotne Benetke. Velik del mesta je bil znova poplavljen v petek, pri čemer so prebivalci hiteli zaščititi svoje domove in poslovne prostore. Po ocenah oblasti je v preteklih dneh nastala škoda v višini več sto milijonov evrov.


Najbolj brano