Beneški gondoljerji s potopi pod gladino kanalov čistili mesto

Beneški gondoljerji so v nedeljo zvečer svoje slamnike zamenjali za potapljaške čelade in se podali pod gladino umazanih kanalov z enim samim ciljem - očistiti znamenito mesto, ki je del Unescove svetovne dediščine. Iz vode so potegnili raznoliko navlako, tudi pralne stroje in kolesa.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

BENETKE > Gondoljerji so minulo noč že šestič od februarja letos oblekli potapljaške obleke in se odpravili na čiščenje podvodnih kanalov. Njihova prizadevanja, za katera ne zaračunavajo, so obrodila sadove, saj so doslej iz vode potegnili že več kot dve toni in pol smeti.

Kolekcija doslej zbranih odpadkov je resnično raznolika, saj sega od pnevmatik, televizorjev, starodobnih radijskih sprejemnikov do telefonov. Minulo noč pa so med drugim na površje potegnili štedilnik, sušilec za lase, kasetofon, računalniški zaslon in luč.

"To je nekaj, kar za mesto počnemo zastonj, saj nam je dalo veliko," je povedal eden izmed čistilcev. Pri tem je razkril, da je vidljivost v vodi ob plimi in temi še posebej slaba.

Za projektom stojita dva gondoljerja, Stefano Vio in Alessandro Zuffi, ki sta napovedala, da bosta do aprila prihodnje leto vsak mesec organizirala potop v beneškem Velikem kanalu. "Tam delamo vsak dan, pri tem pa se moramo pogosto boriti s smetmi, ki lebdijo na gladini vode," sta opozorila.

Mestne oblasti sicer krivdo za problem s smetmi pripisujejo predvsem samim Benečanom.


Najbolj brano