Barba Toni, najstarejši hrvaški voznik in “influencer”

Anton Gregorić iz Rabca, za domače barba Toni, je zelo vitalen upokojenec, ki je včeraj slavil svoj 99. rojstni dan. Toni je namreč zelo dejaven na facebooku, kjer objavlja številne zapise in fotografije o Rabcu ter ima nekaj več kot tisoč sledilcev. Toda Toni je tudi najstarejši voznik z veljavnim vozniškim dovoljenjem na Hrvaškem.

Anton Gregorić iz Rabca, za domače barba Toni, je zelo vitalen 
upokojenec, ki je včeraj slavil svoj 99. rojstni dan. Foto: Vir: Glas Istre
Anton Gregorić iz Rabca, za domače barba Toni, je zelo vitalen upokojenec, ki je včeraj slavil svoj 99. rojstni dan. Foto: Vir: Glas Istre

RABAC > “Vozim normalno, refleksi delujejo, v življenju nisem zakrivil nobene prometne nesreče. Vozim tudi brez očal, ker so mi minulo leto operirali sivo mreno na obeh očeh in zelo dobro vidim brez njih,” je povedal v pogovoru za Glas Istre. Njegov prvi avtomobil je bil fičo, nato je imel simco, fiata 850 sport, renault 5, sedaj pa vozi peugeota 206. “Moj najljubši avtomobil je bil renault 5, z njim sem prevozil 380.000 kilometrov brez nikakršnega popravila na motorju,” je povedal za časnik. Njegovo vozniško dovoljenje je sicer veljavno še do leta 2020, zatem ne verjame, da bo prosil za podaljšanje, toda nikoli se ne ve, je dejal Toni za Glas Istre.

Drugi najstarejši voznik na Hrvaškem je samo 12 let mlajši Joža Manolić in so mu oblasti vozniško dovoljenje podaljšale še za dve leti.

Toni pa je zelo dejaven na facebooku. “Več tisoč uporabnikov je moje pisanje ocenilo kot pozitivno, s 50 osebami pa aktivno komuniciram. To so ljudje iz celega sveta. Na facebooku sicer objavljam vse, kar se dogaja v Rabcu, beležim in komentiram razne dogodke in spremembe v mojem mestu, najpogosteje pa pišem o preteklih časih, precej pišem tudi o športu, najmanj pa o politiki,” je povedal.

Toni je sicer precej kritičen do razvoja Rabca. “Pozimi je mesto mrtvo, turistično sezono bi morali podaljšati. O temu se govori že desetletja, toda sprememb ni. Mladi odhajajo od doma v iskanju dela in boljšega življenja. Ne vidim neke perspektive,” pravi.

Za stoti rojstni dan je napovedal tudi izid knjige o svojem življenju, pri 95. letih pa je izdal knjigo z naslovom Mojih 55 godina turnira Kvarnerska rivijera. Toni je bil namreč dolgoletni športni delavec in športni novinar.


Najbolj brano