Aretirali tatove zdravil

Italijanski policisti so preiskali tatvino onkoloških zdravil, ki se je lani februarja zgodila v glavni tržaški bolnišnici. Ukradena zdravila so bila vredna 400.000 evrov. Tatvine je osumljena četverica iz Neaplja, med preiskavo pa so prišli tudi do tujcev, ki so zdravila prodajali v tujino.

Italijanski policisti so preiskali  tatvino  onkoloških zdravil, ki se je 
lani februarja zgodila   v glavni tržaški bolnišnici.  Foto: Davorin Krizmancic
Italijanski policisti so preiskali tatvino onkoloških zdravil, ki se je lani februarja zgodila v glavni tržaški bolnišnici.  Foto: Davorin Krizmancic

TRST, NEAPELJ > Tatovi so 12. februarja lani iz glavne tržaške bolnišnice ukradli 291 zavojev zdravil, v glavnem je šlo za zdravila za onkološke bolnike. Preiskovalci iz Trsta in Neaplja so po obširni preiskavi prišli do storilcev iz Neaplja in okolice, treh moških in ženske.

Tatvino naj bi organiziral 39-letni Neapeljčan S. C., njegovi pajdaši (dva sta stara 64 let, eden pa ima 41 let) so se v Trst pripeljali z enim ali dvema avtomobiloma. Prišli naj bi večkrat, opazovali dogajanje v bolnišnici in tamkajšnji lekarni, nato pa 12. februarja lani izkoristili temačnost in dejstvo, da je bilo takrat v bolnišnici malo osebja. Dvojica naj bi nato vlomila v bolnišnične prostore in prišla do skladišča lekarne. Storilca sta bila zamaskirana, na rokah sta imela rokavice. Iz posebnih hladilnih omar sta nato ukradla draga zdravila za zdravljenje raznih oblik tumorjev.

Pred bolnišnico ju je čakal še tretji osumljenec, ki je stražil in opazoval okolico. Po tatvini sta mu prisedla in po avtocesti so se takoj vrnili proti domu. Policisti so pregledali posnetke z nadzornih video kamer z avtoceste in drugih krajev.

V Trst z najetim fiatom puntom

Kmalu so ugotovili, da so se tatovi pripeljali z avtom znamke fiat punto, ki so ga najeli. Z njim so se pripeljali v Trst že konec lanskega januarja, nato spet prve dni februarja, nazadnje pa na dan vloma. Policisti so ugotovili, da so, ko so se zadnjič pripeljali v Trst, uporabljali še eno najeto vozilo. Z analizo gibanja omenjenih vozil so ugotovili, da so se z najetim vozilom v Trst pripeljali iz Neaplja. Ukradena zdravila so predali glavnemu organizatorju, sami ali pa prek posrednikov.

Preiskava je policiste pripeljala tudi do skupine tujcev, ki živijo v Lombardiji, v glavnem Egipčanov, ki so preprodajali ukradena zdravila, v glavnem je dragoceni plen romal v Egipt, Francijo in Turčijo.

S prodajo zdravil na črnem trgu ogrožajo bolnike

Poleg četverice glavnih storilcev naj bi z njimi sodelovali še drugi osumljenci in pri tem opravljali različne vloge. Trojico osumljenih so aretirali sredi julija, zadnjega pa v ponedeljek. Po poročanju Primorskega dnevnika policisti preverjajo, ali so osumljeni vpleteni še v druga podobna kazniva dejanja. Tožilec Federico Frezza, ki je usmerjal preiskavo Remedium, je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil, da so osumljeni od prodaje zaslužili le deset odstotkov nominalne vrednosti zdravil, kar se mu zdi še dodatno nepojmljivo.

Tatvina zdravil je po njegovih besedah etično nesprejemljiva, saj ogroža tako zdravje pacientov, ki se zdravijo v bolnišnici, kot tudi tistih, ki zdravila kupijo na črnem trgu. Razpečevalci jih namreč ne hranijo v posebnih hladilnikih in ne zagotavljajo ustreznih razmer, v katerih bi jih morali hraniti, so opozorila tožilca Frezze povzeli v Primorskem dnevniku.


Najbolj brano