Burja odpihnila slovensko zmago

Italijanska jadrnica Arca SGR pod vodstvom Furia Benussija je zmagala na 53. Barkolani. Na najbolj množičnem jadralnem tekmovanju s skupinskim startom na svetu je branilka naslova, slovensko Way of Life pod vodstvom koprskega olimpijca Gašperja Vinčeca osvojila drugo mesto, četrta je bila Adriatic Europa z Dušanom Puhom.

 Foto: Damjan Balbi
Foto: Damjan Balbi

TRST > Po dramatičnih trenutkih na startu, kjer so sunki vetra presegali 50 kilometrov na uro in pripomogli k številnim okvaram jadrnic, je slovenska favoritinja Way o Life nastop začela izvrstno. V močni burji je bila najhitrejša na prvih dveh bojah, potem pa je na jadrnici prišlo do okvare. “Ko se nam je pripona, ki drži glavno jadro, iztaknila, je bilo res ekstremno, saj smo veliko tvegali. Ob močnem sunku vetra z druge strani barke bi se skoraj prevrnili. Pa smo pogumno reagirali in po tako stresnih trenutkih je bilo nadaljevanje jadranja herojsko,” je odločilni trenutek, ko je Way of Life, ki je vodila na prvih dveh bojah, zastala, opisal Gašper Vinčec. Nato je za Arco plula proti vetru in druga prečkala ciljno črto.

Med regato je ob ekstremnih razmerah regatni odbor odločil, da bo cilj že na tretji boji pred miramarskim gradom. Tretja v cilju je bila Maxi Jena MM Črnogorca Miloša Radonjića, četrta pa Adriatic Europa Slovenca Dušana Puha. Vinčec je pred okvaro posadko popeljal do precejšnje prednosti, a jadrnica zaradi smole regate ni sklenila v zmagovitem ritmu.

Sicer je regatni odbor nekaj pred deseto uro potrdil predvideni start ob 10.30. Čeprav so razmišljali tudi o preložitvi regate za en dan, so zaradi napovedi, da se bo burja še krepila, iz tekmovanja izločil manjše jadrnice passere, meteor, IX in VIII. Nekaj pred poldnevom so predčasno oznanili konec regate tudi za vse jadrnice od druge do sedme kategorije, tako da so Barkolano lahko zaključila le plovila, daljša od dvanajstih metrov. Sicer je bilo prijavljenih nekaj več kot 1600 jadrnic.

Močna burja je prireditvi povzročala težave že prejšnje dni, ko je bilo v zalivu zelo malo dogajanja, večina stojnic ob morju pa je bila dolgo zaprta.


Komentar novinarja

Bojan Gluhak

Smer Barkolane - skrb za okolje

Ko je kazalo, da je po lanski odpovedi preizkušnje tekmovalna vnema tudi pred 53. Barkolano nekoliko splahnela in da bodo svojih pet minut spet dočakale manjše večnamenske jadrnice, ki so srce Jesenskega pokala kot zaključka še ene jadralske sezone, je za tekmovalne strasti poskrbela burja. Ta je po Trstu, ki ga je prav med tednom Barkolane ugledni britanski časnik Guardian nominiral za evropsko mesto z eno najlepših sprehajalnih doživetij, začela pometati sredi tedna. Silovita burja je v zadrego ...

Preberi več

Najbolj brano