Jubilejna izdaja
Goriška odrska in besedna umetnost na enem mestu
Goriška odrska in besedna umetnost na enem mestu

Slovensko narodno gledališče (SNG) Nova Gorica in Goriška knjižnica Franceta Bevka sta osrednja hrama kulture v mestu. Ansambel Primorskega gramskega gledališča je novo stavbo dobil maja leta 1994, vsi oddelki knjižnice pa so se pod eno streho znašli na kulturni praznik leta 2000. Obe arhitekturni mojstrovini je zasnoval Vojteh Ravnikar.

“Mnogim je bilo žal, da so po vojni odšli”
“Mnogim je bilo žal, da so po vojni odšli”

Istra je bila v zadnjih 70 letih pogosto na prepihu. Po drugi svetovni vojni njena usoda dolgo ni bila znana, razmejitev so dokončno potrdili Osimski sporazumi, podpisani leta 1975 in ratificirani dve leti kasneje. Tajna pogajanja pred podpisom sporazumov so potekala tudi v Strunjanu. Na življenje domačinov politični sestanki, ki so potekali v vili Tartini, niso kaj dosti vplivali, se spominja Rihard Knez. Je pa kar precej domačinov po vojni zapustilo domači kraj in mnogim je bilo kasneje tudi žal.

Od praznih pip do namakanja trt
Od praznih pip do namakanja trt

Voda je bila eden ključnih dosežkov Krasa v zadnjih desetletjih. “Leta 1974 me je ponoči klicala gospa iz Komna, ki ni imela vode za bolnega očeta. In takih klicev je bilo nešteto. Ko zdaj vidim po Krasu sredi najhujše poletne suše polne bazene ob hišah in kmete, ki brez zadrege namakajo trte, vem, da je bil to temelj razvoja Krasa,” se zadovoljno ozira nazaj tedanji župan Boris Bernetič.