Obala med Izolo in Koprom po meri Slovencev z različnih koncev

Kar pet županov slovenskih mestnih občin, koprske, novomeške, ljubljanske, celjske in mariborske, se je danes zbralo v Izoli. Povabil jih je izolski prvi mož Danilo Markočič - na strateško idejni posvet o ureditvi območja ob stari obalni cesti.

Zbrane župane sta Danilo Markočič in Aleš  $@   Bržan po izjavi za 
javnost z barko popeljala po morju  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Zbrane župane sta Danilo Markočič in Aleš $@ Bržan po izjavi za javnost z barko popeljala po morju  Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > Ker so skoraj štiri kilometre dolgo cesto med Izolo in Koprom prenesli v upravljanje obeh lokalnih skupnosti in z nje umaknili promet, se ponuja možnost, da bi uredili največje slovensko kopališče oziroma promenado. Danilo Markočič si je skupaj s koprskim kolegom Alešem Bržanom in predsednikom Turističnega združenja Slovenije Pavletom Hevko zamislil, da bi pri tem sodelovali župani največjih občin.

Marko Starman, vodja izolskega urada za prostor in nepremičnine, jim je predstavil možne načine urejanja, ljubljanski župan Zoran Janković pa je naznanil, da bo v strokovno ekipo uvrstil podžupana in znanega arhitekta Janeza Koželja, “da bo oblikoval novo vizijo”. Ker gre za vprašanje ureditve tako edinstvenega območja in desetletni projekt, se sam ne bi oziral na zdajšnje prostorske načrte. “Država bi morala sprejeti pogumne vizionarske zamisli,” je prepričan. Tudi njegov mariborski kolega Saša Arsenovič je pripravljen v strokovno ekipo poklicati mariborska arhitekta, vpeta v podoben projekt na Štajerskem, snovanje 13-kilometrske dravske promenade.

Čeprav sta bila oba vesela povabila - po Jankovićevih besedah nakazuje, da v Izoli in Kopru “niso zaplankani in si ne mislijo, da sami vse vedo” - je bil najbolj nazoren celjski prvak Bojan Šrot. “Počaščen sem. V 21 letih županovanja me ni še nihče povabil na takšen sestanek, čeprav občine, tudi mestne, dobro sodelujemo,” je povedal in ponudil pomoč pri iskanju evropskih finančnih virov, saj se zaveda, da se pogovarjajo o desetih odstotkih slovenske obale.

Župani ostalih šestih mestnih občin, novogoriške, kranjske, velenjske, slovenjgraške, murskosoboške in ptujske, so svojo odsotnost vnaprej opravičili.

“Takšno povezovanje ni običajno v Sloveniji, povabilo je bilo iskreno,” je poudaril novomeški župan Gregor Macedoni, prepričan, da so v Istri ubrali pravi pristop, ker bodo ostali Slovenci samo tako prepoznali, da je omenjeni košček obale tudi njihov.

Aleš Bržan se je nadejal, da bodo s skupnim načrtovanjem prišli do boljše izvedbe, Hevka pa je ocenil, da gre razvoj turizma v pravo smer.


Najbolj brano