V Kopru bodo zgradili zunanjo plezalno steno

Ob Plezalnem centru Koper na Bonifiki bodo zgradili zunanjo plezalno steno, ki bo z zdajšnjo infrastrukturo združevala discipline balvanskega, hitrostnega in težavnostnega plezanja.

Takšna naj bi bila zunanja plezalna stena, vidna s parkirišča ob 
atletskem stadionu. Foto: MOK
Takšna naj bi bila zunanja plezalna stena, vidna s parkirišča ob atletskem stadionu. Foto: MOK

Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko z gradnjo zunanje plezalne stene začeli novembra. Dela bodo trajala šest mesecev, naložbo pa nameravajo skleniti do poletja.

Večji del za težavnostno plezanje

Izvajalec, ki ga občina išče prek razpisa, bo moral zgraditi plezalno steno, ki bo razdeljena na težavnostno in hitrostno plezanje. Steno bodo umestili ob glavni vhod v Plezalni center Koper na Bonifiki, ki bo tudi smiselno povezoval notranjost objekta z zunanjimi plezalnimi površinami.

55.000

evrov je koprska občina pridobila iz Fundacije za šport

Večji del nove plezalne stene bo namenjen težavnostnemu plezanju. Sestavljale ga bodo različne plezalne plošče, ki bodo razvrščene v več smeri in nameščene pod različnimi nakloni. Navpične proge za hitrostno plezanje so predvidene na nekoliko odmaknjenem visokem stolpu na levi strani stene. Obe plezalni površini bosta na vrhu povezani z nadstrešnico, ki bo služila za stabilizacijo objekta, hkrati pa bo dobrodošla zaščita pred močnim soncem, dežjem in vetrom.

V notranjosti koprske plezalne dvorane je pogosto živahno. (Foto vir: MOK)

Plezanje za šampione in rekreativce

Pokrit plezalni center v Kopru zajema približno 700 kvadratnih metrov plezalnih površin, v njem pa lahko vadijo vse generacije, od otrok do upokojencev. Konfiguracija površin je zastavljena tako, da lahko nudi vse zahtevnostne ravni plezanja, od osnovnih tečajev do vrhunskih treningov slovenske reprezentance.

Na enem mestu tri plezalne discipline

“Z gradnjo zunanje plezalne stene za težavnostno in hitrostno plezanje bo koprski plezalni center, ki se že ponaša z notranjo balvansko steno, kot prvi v Sloveniji na enem mestu združeval vse tri plezalne discipline,” napovedujejo v koprski občini. Dodajajo, da bo tudi zaradi tega Koper poslej lahko gostil večja mednarodna plezalna tekmovanja in bo imel možnost postati uradni pripravljalni center za slovensko reprezentanco.

Nove pridobitve se veseli tudi trener članske reprezentance v športnem plezanju in vodja koprskega centra Plus Climbing Luka Fonda: “Projekt dograditve Plezalnega centra Koper nam zelo veliko pomeni. Končno bomo v Sloveniji pridobili infrastrukturo, ki nam bo omogočala vrhunski trening, nudila možnost organizacije tekmovanj in izjemno pripomogla k razvoju športne panoge na vseh ravneh. Do zdaj smo za izvajanje treningov veliko potovali v sosednjo Avstrijo, zdaj pa bomo lahko trenirali doma.”

Luka Fonda, vodja koprskega centra Plus Climbing

“Končno bomo v Sloveniji pridobili infrastrukturo, ki nam bo omogočala vrhunski trening.”

Luka Fonda

Trenutno niti ena lokacija v Sloveniji ne zagotavlja možnosti tekmovanja v vseh treh disciplinah. Na Kraškem robu se zvrsti veliko plezalcev, ki nato trenirajo tudi v dvorani.


Najbolj brano