Zeleno “parkirno mesto” za razmislek

Avtomatik Delovišče je na Ukmarjevem trgu v Kopru parkirno mesto začasno spremenilo v PARKirno MESTO, ki vabi prebivalce in naključne mimoidoče, da si vzamejo trenutek za krajši oddih na zelenem otoku sredi asfalta in morda tudi razmislijo o tem, kaj je za mesto pomembnejše, park ali parking.

Zeleno “parkirno mesto” na koprskem Ukmarjevem trgu (foto: 
Arhiv Avtomatik delovišče)
Zeleno “parkirno mesto” na koprskem Ukmarjevem trgu (foto: Arhiv Avtomatik delovišče) 

KOPER > “S to zeleno intervencijo želimo spomniti, kako pomembne so zelene površine v mestih, kakšen je njihov vpliv na kakovost življenja in zdravje prebivalcev ter kakšno vlogo odigrajo v luči podnebnih sprememb. Prav tako je 'žepni park' tudi opomnik o pomenu kakovostnega načrtovanja javnih odprtih in zelenih površin v našem skupnem bivalnem prostoru,” so sporočili iz ustvarjalne skupnosti Avtomatik delovišče.

Foto: Arhiv Avtomatik delovišče

Z začasnimi parkovnimi ureditvami so začeli v aprilu, ki je mesec krajinske arhitekture, vendar jih bodo poskušali ponoviti tudi v prihajajočih poletnih mesecih, ko je pomen prisotnosti dreves in zelenih površin v mestu najbolj očiten. Z dogodki bodo zaključili v septembru, ko se Park(ing) day odvija tudi globalno.


Najbolj brano