ZDA si ogledujejo Luko Koper

ZDA preučujejo možnost uporabe Luke Koper - kot enega izmed evropskih pristanišč - za premike svojih vojaških sil. Gre za naš nacionalni interes in obenem poslovno priložnost, izpostavljajo na ministrstvu za obrambo. V pristaniških krogih z informacijo niso seznanjeni, v Luki Koper pa previdno povedo, da so naklonjeni vsakemu dobremu poslu.

V zadnjih letih so tuje vojaške ladje (na fotografiji iz decembra 
2015 je ameriški rušilec) poredko v koprskem pristanišču. Bo v 
prihodnje drugače? Foto: Zdravko Primožič/FPA
V zadnjih letih so tuje vojaške ladje (na fotografiji iz decembra 2015 je ameriški rušilec) poredko v koprskem pristanišču. Bo v prihodnje drugače? Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > “Mi informacij o tem ne dajemo, saj smo zgolj izvajalec naročila. Koordinator te zadeve je ministrstvo za obrambo,” pravi Sebastjan Šik, predstavnik za stike z javnostmi v Luki Koper. O tem, da naj bi Luka Koper postala stalna logistična točka za transport vojaške opreme v okviru menjave Natovih sil v Evropi, je v sredo poročala Televizija Slovenija. Na vprašanje, ali drži, da v Luki z začetka temu poslu niso bili naklonjeni zaradi zasedenosti kapacitet in morebitnih težav s koordinacijo, je Šik odgovoril, da so načeloma naklonjeni vsakemu dobremu poslu. “Če se bomo dogovorili, ga bomo zagotovo izpeljali,” je zagotovil.

Na ministrstvu za obrambo, kamor smo se v zvezi s tem obrnili, sicer menijo, da izraz stalna logistična točka ni ustrezen, pač pa da gre zgolj za transport osebja in vojaške opreme preko našega ozemlja, kar se občasno že dogaja.

Ministrstvo za obrambo

“Glede Luke Koper obstaja interes ZDA, ki preučuje možnosti za izvedbo premikov sil in sredstev preko pristanišč v Evropi.”

Pomembna geografska lega

“Glede Luke Koper obstaja interes ZDA, ki preučuje možnosti za izvedbo premikov sil in sredstev preko pristanišč v Evropi. Zaradi strateško pomembne geografske lege Slovenije je med njimi tudi Luka Koper,” so razložili na obrambnem ministrstvu. Kot so nadalje navedli, so bili predstavniki ZDA že večkrat v Sloveniji in so si ogledali naše zmogljivosti v Kopru.

“Do konca leta 2018 ni načrtovanih nobenih premikov in pričakujemo, da se bodo ponovno oglasili v začetku 2019. Zato z njihove strani še ni nobene odločitve o morebitni uporabi Luke Koper,” so pojasnili. Uporaba logističnih zmogljivosti naše države za potrebe Nata je po navedbah ministrstva skladna z našimi nacionalnimi interesi in omogoča vpogled v potrebe po morebitni prilagoditvi nacionalne prometne infrastrukture. To je obenem tudi priložnost za pridobivanje finančnih sredstev, saj na primer Evropska komisija v obdobju 2021-2027 načrtuje 6,5 milijard evrov za prometne infrastrukturne projekte za izboljšanje vojaške mobilnosti po Evropi.

“Premiki tujih oboroženih sil preko nacionalnega ozemlja so sicer stalnica še iz časov razmeščanja sil OZN, Nata in EU na območju Kosova in Bosne in Hercegovine, v zadnjem času pa sodelovanja na raznih mednarodnih vajah. Luka Koper že ima izkušnje s tovrstnimi transporti,” so še zapisali v svojem odgovoru.

Pristaniški krogi brez informacij

“Informacije ne poznam. Dejstvo pa je, da je Luka Koper med vojno v Bosni že odigrala podobno vlogo. Res pa je, da je bilo pristanišče takrat napol prazno,” je dejal Čedomir Bojanić, predsednik Sekcije pristaniških špediterjev pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). “Težko komentiram, lahko si le mislim, da utegne to privesti do zasičenosti pristanišča - ali pa se bo odprla nova poslovna priložnost. Čeprav se bojim, da bomo Slovenci težko prišli zraven, saj take velike posle dobijo večinoma globalni igralci,” pripomni.

Tudi Emil Bandelj, predstavnik Zveze pomorsko prometnih agencij Slovenije, s tem ni seznanjen. “Pričakujemo, da nas bodo obvestili, kaj to pomeni. V času vojne na Balkanu je imel Nato zagrajen del pristanišča in vse so nas legitimirali,” razmišlja.

“V kolikor ugotovimo, da je informacija glede vzpostavitve logistične baze zveze Nato resnična, bomo takoj stopili v stik z ministrstvom za obrambo in vlado ter zahtevali dodatna pojasnila,” pa v zvezi s tem pravijo na koprski občini.


Najbolj brano