Voda očitno kerozina v tleh ne doseže

Agencija za okolje bo, kot kaže, prihodnji teden lahko omilila ukrepe po spremljanju kakovosti podzemne vode in vode na izviru Rižane, ki jih zahtevala po junijskem razlitju kerozina v Dolu pri Hrastovljah. Spremljanje kakovosti podzemne vode in vode na izviru Rižane namreč v pol leta ni pokazalo onesnaženja s kerozinom.

Kaže, da iztirjenje vagonov  s kerozinom ni pustilo večjih okoljskih 
posledic. Foto: GB Koper
Kaže, da iztirjenje vagonov s kerozinom ni pustilo večjih okoljskih posledic. Foto: GB Koper

ISTRA > Po nesreči so ocenili, da ga je iz cisterne izteklo približno 9000 litrov. Mnogi se še vedno sprašujejo, kje je torej ostal tisti kerozin, ki ga po izlitju z mesta nesreče niso odstranili skupaj z zemljino. “Območje nad mestom izlitja so Slovenske železnice zaščitile s folijo, tako da voda tam ne pronica v tla in ne doseže kerozina. Od spodaj pa podtalnica očitno kljub minulem obilnem deževju ni narasla tako visoko, da bi ga zajela. Po pogovorih s strokovnjaki sklepamo, da je ostal v tleh in tam počasi razpada,” pravi direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj.

Koordinacijska skupina, ki po nesreči usklajuje ukrepe za preprečitev širitve onesnaženja, je na agenciji za okolje včeraj dorekla nadaljevanje načina spremljanja kakovosti podzemne vode in ukrepe za varovanje vodnega vira za Istro. A odločitve bo javnosti predstavila šele prihodnji teden.

Od prihodnjega tedna verjetno merjenje ne bo več tako pogosto.

Rižanski vodovod je vse od izlitja kerozina okrepil nadzor in vsake štiri ure jemlje vzorce surove vode. Od prihodnjega tedna dalje verjetno merjenje ne bo več tako pogosto. “A Rižanski vodovod tako ali tako vedno spremlja kakovost vode, tako da so občani lahko vsak trenutek brez skrbi za pitno vodo,” ob tem poudarja Pregelj.

Tudi pri povzročitelju iztirjenja vagonov Slovenskih železnicah, kjer so do zdaj morali spremljati koncentracije mineralnih olj na izviru Rižane in v vrtinah v zaledju izvira, zdaj čakajo dopolnilno odločbo agencije za okolje.


Najbolj brano