Za posestvo Bužekijan želijo 3,9 milijona evrov

Gre za ogromno posestvo v Istri s pogledom na morje - to je posestvo Pernula, v preteklosti znano kot kmetija Bužekijan. Stavba ima več kot 1700 kvadratnih metrov in stoji na zemljišču, ki meri 33.000 kvadratnih metrov. Prodajajo jo za 3,9 milijona evrov, kar je najdražje posestvo v Sloveniji v tem trenutku.

Posestvo z razgledom na morje je spet naprodaj. Foto: dokumentacija Raiffeisen Leasing
Posestvo z razgledom na morje je spet naprodaj. Foto: dokumentacija Raiffeisen Leasing

MALA SEVA > Tri stavbe, ki tvorijo zaključeno enoto, so zgrajene do tretje podaljšane gradbene faze in predstavljajo kmetijsko-gospodarski kompleks, za katerega je bilo v načrtu, da postane turistični biser.

Posestvo, poimenovano Pernula, se bohoti z razgledom na morje. Poseben pečat mu dajejo arkadni zunanji hodniki, večji zunanji bazen in nasadi oljk. Za nepremičnino prodajalec pričakuje 3.900.000 evrov.

3,9

milijona evrov pričakuje prodajalec za posestvo Pernula

Posestvo je sicer povezano z razvpitim odvetnikom Mirom Senico, ki je ves čas zanikal, da bi bila Pernula - pred tem se je imenovala turistična kmetija Bužekijan - res njegova. Med sodnim postopkom v zadevi Delamaris pa je njegov odvetnik razkril, da je Bužekijan že od začetka last Senice.

Posestvo Bužekijan je bilo nekoč kmetijsko zemljišče, zaščiteno kot kulturna krajina. Za časa županovanja Brede Pečan je postalo zazidljivo. Skozi leta je formalno zamenjalo več lastnikov, vseskozi pa se je namigovalo, da za projektom stoji odvetnik Senica. Leta 2017 je posestvo prevzel Raiffeisen Leasing, ga preimenoval v Pernulo (biser) in ponudil potencialnim kupcem. Takrat je bilo slišati, da naj bi ga kupil nek italijanski kupec, vendar očitno iz te moke ni bilo kruha, saj je nepremičnina ponovno na trgu.

Kdaj sledi pocenitev

Na nepremičninskem trgu v Sloveniji vztraja rahla rast njihovih cen, kar je posledica presežnega povpraševanja, ki se mu ponudba z novogradnjami sicer počasi prilagaja. Še vedno je veliko povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah za lastno uporabo, predvsem pa za naložbene nakupe. Dodaten pritisk na rast cen povzroča tudi visoka rast gradbenih stroškov, ki je posledica globalne rasti cen energije in gradbenih materialov zaradi pandemije covida-19 in sedaj tudi vojne v Ukrajini.

Je pa geodetska uprava že pred časom sporočila, da še ni pričakovati obrata cen nepremičnin. Visoke bodo vztrajale, dokler ponudba novih stanovanj v največjih mestih, predvsem pa v Ljubljani, ne bo presegla povpraševanja oziroma dokler se ne bo čas prodaje stanovanj bistveno podaljšal in se ne bodo začele kopičiti zaloge neprodanih stanovanj.


Najbolj brano