Za najem parkirnih prostorov so hoteli plačati, a so v občini njihovo vlogo zavrnili

Koprska občina je zavrnila vlogo podjetja Veneto Domus za najem štirih parkirnih mest na Ribiškem trgu ob severni obvoznici, kjer imajo turistični objekt Veneziana s ponudbo bed and breakfast sob s 40 ležišči. “Za rezervacijo mest smo hoteli plačati in ničesar nismo pričakovali brezplačno,” je Aljo Stadina Jerkovič razočaral odziv občinskega vodstva.

Alja Stadina Jerkovič iz podjetja Veneto Domus ne more razumeti, 
da se občina otepa zaslužka od oddaje parkirnih mest ponudnikom turističnih zmogljivosti.  Foto: Nataša Hlaj
Alja Stadina Jerkovič iz podjetja Veneto Domus ne more razumeti, da se občina otepa zaslužka od oddaje parkirnih mest ponudnikom turističnih zmogljivosti.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER Alja Stadina Jerkovič in Zlatko Jerkovič iz podjetja Veneto Domus pravita, da sta veliko naporov vložila v ureditev kakovostne štirizvezdične ponudbe v mestu. Njihovi gostje večinoma razumejo, da morajo v središču plačati za parkirno mesto, a jih precej vznejevolji, ko ga ne najdejo, saj so bližnja parkirišča polna.

Ribiški trg ni povsem zaseden

“Tudi zato smo jim želeli priti naproti z možnostjo parkiranja na bližnjem trgu,” pojasnjujeta. Občinskim službam sta v vlogi priložila slikovno gradivo, iz katerega je razvidno, da Ribiški trg, kjer sicer lahko parkirajo samo stanovalci, imetniki dovolilnic za parkiranje v starem mestnem jedru, ni povsem zaseden.

Po novem dolgotrajno parkiranje tudi prek aplikacije

V koprski občini so Marjetici Koper že naročili optimizacijo mobilne aplikacije ParkMeWise, tako da bi omogočila uporabnikom, tudi obiskovalcem in turistom, dolgotrajno parkiranje na javnih parkiriščih. V prihodnje bi bilo tako možno plačevati parkirnino tudi za več dni vnaprej, ne samo za 12 ur, kot je to zdaj v veljavi.

Za možnost najema parkirnega mesta na bližnjem parkirišču pri Sv. Ani sta poizvedovala tudi v Marjetici Koper, ki upravlja s tem območjem, a jima sploh niso odgovorili, nakar sta neuradno dobila zgolj ustno pojasnilo, da jima ne morejo ugoditi, ker se občina s tem ne strinja.

Za plačljivi najem parkirnega mesta je treba odšteti 75 evrov na mesec, kar pomeni, da bi Jerkovičeva, ki že imata v najemu en parkirni prostor, v proračun prispevala 375 evrov na mesec oziroma 4500 evrov na leto. “Nerazumljivo je, da se v občini otepajo dodatnega zaslužka,” sta začudena zakonca Jerkovič. “Vsi si želimo, da bi Koper zaživel in se turistično razvijal, a je zato nujno spodbudno poslovno okolje, v katerem ima ključno vlogo tudi občina,” menita.

Alja Stadina Jerkovič

Preveč povpraševanja in premalo mest?

V koprski občini pa ne delijo njunega pogleda. Njihovo prošnjo so namreč zavrnili z utemeljitvijo, da je število parkirnih mest v središču Kopra bistveno manjše od povpraševanja. Takšno pojasnilo čudi, saj so na naše vprašanje, koliko tovrstnih prošenj so prejeli letos, odgovorili, da zgolj tisto podjetja Veneto Domus, pa čeprav v mestnem središču deluje približno 130 ponudnikov nastanitev.

“Ni realno pričakovati, da bomo lahko zagotovili plačljiva parkirna mesta za vse nastanitvene ponudnike oziroma njihove goste. Občina mora primarno zagotoviti dovolj parkirnih mest za stanovalce in občane, ki vsakodnevno prihajajo v Koper, šele nato lahko razmišljamo o tem, da bi parkirna mesta dodelili tudi ponudnikom turističnih nastanitev,” so neomajni v občinski upravi.

Da bi morala biti koprska občina bolj fleksibilna pri razumevanju potreb ponudnikov namestitev, pa meni tudi občinski svetnik Peter Bolčič, ki je na zadnji seji občinskega sveta podal pobudo, da se jim omogoči plačljivi najem parkirnega mesta čim bliže njihovemu turističnemu objektu.

Pobuda: eno parkirno mesto za štiri ležišča

“Lepo je slišati, da so zasebniki pripravljeni vlagati v turistično infrastrukturo in njen razvoj, na žalost pa se pri tem soočajo s težavami, kako gostom ponuditi parkirno mesto, kar še posebej velja za sobodajalce v starem mestnem jedru,” opozarja Bolčič.

Predlaga, da se jim ponudi po eno parkirno mesto za štiri ležišča oziroma glede na trenutno razpoložljive parkirne zmogljivosti v neposredni bližini. “Glede na to, da imamo v mestnem središču precej nizkocenovnih ponudnikov, verjamem, da interes za najem parkirnih mest ne bo tako velik, da bi predstavljal dodatno obremenitev mirujočemu prometu,” ocenjuje.

Odgovor na pobudo bo Bolčič sicer dobil na eni prihodnjih sej, vsaj za zdaj pa je razbrati, da v občini, ki se identificira kot turistična destinacija, niso naklonjeni tovrstnim zamislim. Tako med drugim menijo, da imajo nastanitveni ponudniki možnost najema parkirnih mest v garažnih hišah in parkiriščih v neposredni bližini mestnega središča, ki so v upravljanju zasebnih podjetij (peščeno parkirišče pri banki Sanpaolo Intesa, garažna hiša Zeleni park). Dodajajo, da bodo v prihodnjih letih na voljo za zakup tudi parkirna mesta v parkirnih hišah na Muzejskem trgu in Sonce za poslovnim objektom Barka.


Najbolj brano