Za Barko bodo zgradili garažo

Koprski občinski svet je v načrt razvojnih programov do leta 2022 dodatno vnesel projekt za gradnjo parkirne hiše Sonce na parkirišču za poslovnim objektom Barka ob Ferrarski ulici. Naložba bo občino stala 5,5 milijona evrov brez davka, uresničiti pa jo nameravajo v prihodnjih dveh letih.

Na parkirišču za poslovnim objektom Barka ob Ferrarski ulici 
nameravajo zgraditi parkirno hišo Sonce za približno 460 vozil.  Foto: Adriana Buzleta
Na parkirišču za poslovnim objektom Barka ob Ferrarski ulici nameravajo zgraditi parkirno hišo Sonce za približno 460 vozil.  Foto: Adriana Buzleta

KOPER > Občina bo nadzemno parkirno hišo prijavila na seznam naložb za sofinanciranje prek Mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN). Spomnimo, da gre za nadomestni projekt, ki so ga potegnili na plan, potem ko so se v občinski upravi odpovedali gradnji stolpa z dvigalom na Markovec.

Odločitev za gradnjo na območju, ki gravitira na Ferrarsko ulico, Vojkovo nabrežje in Cankarjevo ulico, utemeljujejo s potrebo po novih parkirnih površinah in urbanistično-prometni ureditvi tega predela. Parkirna hiša bi imela tri etaže in približno 460 parkirnih mest. Zagotovili bi še prostor za kolesa za najem, kolesarnico, polnilnice za električna vozila in električna kolesa ter avtobusno postajališče. Zasnovana bi bila po sistemu P+R, torej parkiraj in presedi na javni potniški promet.

Dražja gradnja garaže pod trgom

Občinski svet je na današnji seji potrdil dopolnitev investicijskega programa za gradnjo garažne hiše s 466 parkirnimi mesti pod Muzejskim trgom. Ta naložba se je podražila in bo občino po novem stala 6,8 milijona evrov (sprva 5,6 milijona evrov). Dodatni stroški so nastali zaradi priprave strokovnih mnenj in recenzij, ki so predvideni finančni okvir projekta povečali nad 20 odstotkov ocenjene vrednosti. Obenem pa je bila dopolnitev nujna zaradi spremembe časovnice in zato, ker se je občina prijavila na razpis za pridobitev evropske denarne pomoči iz programa kohezijske politike. Občina je najela za štiri milijone evrov dolgoročnega posojila, pri čemer si obeta 2,7 milijona evrov iz evropske blagajne. Če bo šlo vse po načrtih, bo občina novo garažo prevzela konec prihodnjega poletja.

Z natečajem bodo izbrali strokovno najprimernejšo rešitev za arhitekturno, konstrukcijsko, prometno in urbanistično zasnovo. S prvonagrajenim birojem bodo predvidoma decembra sklenili pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije, ki jo bodo morali občini dostaviti do aprila prihodnje leto. Prihodnje poletje bodo poiskali najugodnejšega izvajalca, ki bi septembra prihodnje leto začel graditi, avgusta leta 2021 pa naj bi bila parkirna hiša nared.

V svetniški skupini KJN so do načrtov skeptični. “Zaradi nekaterih naključij in hitenja se ne moremo znebiti občutka, da bi lahko s projektom največ pridobil Milan Mandarić, ki namerava na bližnjem zemljišču nasproti sodišča v prihodnje zgraditi stanovanjski objekt. Če bo občina poskrbela za garažo, bodo lahko tam pakirali tudi bodoči stanovalci, njemu pa se bo vložek v naložbo bistveno znižal, ker mu ne bo treba pod zemljo zgraditi še garaže,” razmišljajo v stranki Koper je naš.

5,5

milijona evrov brez davka bi stala gradnja parkirne hiše Sonce

460

vozil bi lahko parkiralo v novi garaži

Tudi zato menijo, da bi morala občina proučiti možnost javno-zasebnega partnerstva pri gradnji parkirne hiše. Opozarjajo še na neprimernost lokacije, saj da bo garaža prej kot prebivalcem mesta namenjena dnevnim gostom, delavcem in turistom. “Kar je seveda dobrodošlo, vendar ne za to ceno in ne za takšno število parkirnih mest,” pravijo.

Čudi jih, da v dokumentu, ki so ga pripravili za sejo, niso predvideli tako različice za nadzemno kot podzemno konstrukcijo. “Če bi nekoliko zmanjšali število parkirnih mest, bi lahko za enak znesek gradili pod zemljo in dobili dragocen prostor, ki bi ga bodisi namenili zelenim površinam ali gradnji stanovanjskega stolpiča,” razmišljajo v KJN.

Koprski župan Aleš Bržan je pojasnil le, da so o tem že razmislili in da sam podpira nadzemno gradnjo parkirne hiše. To so svetniki danes podprli z 22 glasovi za in tremi proti.


Najbolj brano